Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

V vill satsa på fattiga barnfamiljer

Publicerad 2013-11-05

Vänsterpartiet vill satsa mer på fattiga barnfamiljer.

Man vill höja försörjningsstödet med 300 kronor per barn och månad – och slopa regeringens fritidspeng.

– Nivåerna är så låga i dag att man måste ha ett rejält golv att stå på, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Det var när vänsterledaren frågades ut av Riksdagsjournalisternas förening som han slog fast att V vill "ta barnfattigdomen på allvar".

Bland de åtgärder man föreslår finns en höjning av försörjningsstödet, "socialbidraget", med 300 kronor per barn och månad.

Kostnaden på 229 miljoner kronor vill man finansiera genom att slopa regeringens föreslagna åtgärd om en fritidspeng på högst 3 000 kronor om året till barn i årskurs fyra till nio.

– Man måste ansöka om fritidspengen och den gäller dessutom bara ett visst åldersspann. Det tycker vi blir stigmatiserande. Med vårt förslag får alla del av det, vilket vi tycker är mer rättvist, säger Sjöstedt.

Billigare barnglasögon

Men V vill också satsa på att subventionera glasögon till barn i åldern 2-15 år med 800 kronor för ett par glasögon. Kostnaden för detta beräknas till 300 miljoner kronor.

– Det finns i dag i vissa landsting, men variationerna över landet är för stora.

Andra åtgärder som man tidigare presenterat är att också höja underhållstödet för ensamstående föräldrar med 400-600 kronor för barn upp till 19 år samt att slopa kostnaderna för barns mediciner.