Äldre man föll ner i grop – dog

Publicerad 2013-08-24

Någon saboterade staketet runt grävschaktet

Mannen var på promenad med sin rullator när han plötsligt ramlade ner i ett hål i gatan.

Någon hade slängt ner avspärrningarna i gropen.

Mannen fördes till sjukhus men dog senare av sina skador.

Det var i söndags förra veckan som polisen fick en anmälan om vållande till kroppsskada i Oxelösund. Kommunen höll på att byta ut gamla fjärrvärmeledningar och hade grävt upp ett schakt nära kommunhuset.

Hålet var avspärrat med 15-20 kravallgrindar, men under helgen hade någon slängt ner dessa i grävschaktet.

När den äldre mannen var ute på sin morgonpromenad med rullatorn såg han därför inte hålet i tid. Han bröt lårbenshalsen och fick flera skrubb- och skrapsår.

– I dag fick vi reda på att mannen avlidit. Vi är verkligen ledsna, sa Oxelö Energis vd Per Alm, till sn.se under fredagen.

”Verkligen jättetragiskt”

Enligt Per Alm är sabotage vid avspärrningar ett känt problem i branschen. Till Södermanlands Nyheter säger han att han hoppas att polisen får tag på förövarna.

För att förhindra att olyckor sker brukar Oxelö Energi kontrollera avspärrningar efter helgnätter. Men i det här fallet hann bolaget inte få upp dem igen före dödsolyckan.

– Vi kan bara vädja till folk att låta avspärrningarna vara. Det är verkligen jättetragiskt det som hänt, säger han.

Svåra att putta ner

Arbetsmiljöverket har regler om hur arbetsplatser på allmänna gator ska skyddas. I det här fallet anser Per Alm att man har följt reglerna.

– Vi har riktigt rejäla barriärer, det är inget enkelt jobb att bara putta ner dem. Vid trafik har vi även betongelement så att inte bilar ska kunna köra ner i groparna, men det här var en gång- och cykelbana, säger han.

Arbetet med att gräva ner fjärrvärmeledningarna har pågått i flera veckor.