Anders Borg avslöjar utrymmet i budgeten

Publicerad 2013-08-23

S kritiserar budget: "Känns som regeringen gett upp"

HARPSUND. Förra året tog finansministern på sig spenderarbyxorna.

I dag avslöjar Anders Borg det nya omfånget på svångremmen inför höstens budget – 25 miljarder kronor.

– Hans tjänstemän har räknat hysteriskt, uppger en M-källa för Aftonbladet.

På förmiddagen anlände ministrarna i regeringen en efter en till statsminister Fredrik Reinfeldts rekreationsbostad i Harpsund utanför Flen i Södermanland.

Efter lite lunch var det dags för ministrarna att sedvanligt förevigats på trappan inför pressuppbådet. Alla var där, förutom utrikesminister Carl Bildt.

Reinfeldt skojade

Ministrarna var muntra och tysta. På frågan vem som regerar på gården nästa år efter riksdagsvalet svarade Reinfeldt snabbt:

– Det är vi!

Sedan fortsatte han:

– Ja, det var väl egentligen det enda jag behövde svara på.

Och sedan skrattade ministrarna. Fotograferingen var över på två minuter och sedan smet regeringen tillbaka in i herrgården. När pressen lämnat gårdsplanen vågade de sig ut igen. Ministrarna promenerade över gruset och över till gårdshuset. Där väntade en dragning av finansminister Anders Borg.

”Räknat hysteriskt”

Borg hade under förmiddagen rekat i gårdshuset. Gardinerna var fördragna och han anlände sedan sist in i huset med en gul mapp i handen.

I dag presenterade finansministern nämligen utrymmet i höstens budget, alliansregeringens kommande satsningarna och prognosen för svensk ekonomi. Ministrarna informeras först - sedan pressuppdådet. Då stor det klart att Borg avsatt 25 miljarder kronor till reformutrymmet i höstens budget för 2014.

– Hans tjänstemän har räknat hysteriskt, uppger en M-källa för Aftonbladet.

Budgetutrymmet beräknar finansministern blir de samma under de kommande tre åren.

”Trög tillväxt i år”

Borg uppgav att det är en dyster prognos med trög tillväxt.

– Det är långsam utveckling i omvärlden och det tynger oss. Vi räknar med att vi har en arbetslöshet som går sidledes under de kommande åren. Då är uppgiften för regeringen att tillföra efterfrågan och stötta arbetsmarknaden och göra vad vi kan för att hålla tillbaka arbetslösheten, sa han till Aftonbladet.

Enligt finansministern är budgetutrymmet väl avvägt.

– Då landar vi på att vi under 2015 kommer närma oss en balans och när vi blickar framåt sen kommer upp till en procents överskott. Då under 2014-2015 när arbetslösheten förblir hög så är det rimligt att vi stöttar efterfrågan. Det vore inte ansvarsfullt att föra en ekonomisk politik som bidrar till högre arbetslöshet. Utan vi ska använda den styrka vi har för att säkra en bra utveckling för jobben.

S kritiserar budget

Borg vill inte avslöja några övriga detaljer i budgeten, inte ens om det femte jobbskatteavdraget kommer med, annars än att han vill satsa på inkomstsidan och utgiftssidan "som ska prövas."

– Vi ska väga av i en samlad förhandling.

Hur går förhandlingarna?

– Det går bra. Det är alltid svåra avvägningar för att det finns väldigt många viktiga områden som behöver prioriteras.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson var inte imponerad över Borgs generösa budget.

– Regeringen tvingas skriva upp hur mycket vi måste låna, men också att vår statsskuld kommer öka till 2014. Det beror på att regeringen väljer att låna till väldigt stora skattesänkningar. Det är uppenbart att ett jobbskatteavdrag inte har en effekt på jobben utan inte ökar sysselsättningen. Då får man lite känslan att regeringen har gett upp kampen om arbetslösheten och sysselsättning, säger hon.

Regeringen avslutar kvällen på Harpsund med kräftskiva. Tills dess ska Bildt ha anlänt.