Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kommunalrådet: Tiggare drar in mycket pengar och har mobiltelefon

Publicerad 2014-05-08

Tiggare på Kungsgatan i Stockholm. Obs: arkivbild.

Kommunalrådet Thomas Werthén (M) tycker att tiggare har det bra.

Han uppmanar därför Habos invånare att inte skänka pengar.

– Är de verkligen så nödställda?, säger Thomas Werthén.

Det var under en frågepanel på Habo kommuns hemsida som kommunalrådet gav sin syn på tiggare, avslöjar P4 Jönköping.

Habo har under flera veckor fått in många tiggare, och Thomas Werthén uppmanade invånarna i kommunen att inte skänka pengar till dem.

"Man drar in mycket pengar och har lägenhet, mobiltelefoner m.m. Jag tror tyvärr att det bästa är om dom får uppleva att det inte lönar sig att tigga", skrev han i ett inlägg under frågepanelen.

"Är de så nödställda?"

När Aftonbladet ringer upp Werthén förklarar han att det är den bilden som mediabevakningen har gett honom.

– Jag såg ett inslag på TV där de beskrev att vissa familjer försörjer sig bra på att tigga, men ändå tillbringar dagarna på ett väldigt utsatt sätt. Jag har ingen aning om det är så med de som tigger i Habo, men det är ju en fråga man ställer sig. Är de verkligen så nödställda?

Uttalandet har gjort att Thomas Werthén hamnat i rejält blåsväder, och han får nu stark kritik från bland annat socialdemokraternas kommunalråd i Habo, Jarl Karlsson:

– Uttalandet får stå för honom men det är olyckligt eftersom han är kommunens högsta företrädare. Jag har själv sett dessa människor och de har det inte välbeställt. Jag vet inte vad han har för grund när han säger att de har det bra.

The spirit of the moment

Thomas Werthén ångrar inte uttalandet, men säger att det är tråkigt om det misstolkats.

– Under dessa frågepaneler får man väldigt många frågar. I bland tänker man igenom länge innan man svarar men i bland sker det "in the spirit of the moment". Ska man i efterhand analysera varje stavelse och ord finns det alltid situationer där man kan tänka att det var fel.

Förutom att skriva att tiggarna har råd med mobiltelefon – så uppmanade Thomas Werthén även invånarna att inte skänka pengar till dem.

– Det är ännu mer olyckligt. Det här är en personlig åsikt som han har yttrat offentligt på kommunens hemsida. Men nu kan hela kommunen få stämpeln att vi tycker samma sak, säger Jarl Karlsson.