I dag fortsätter Riccardorättegången

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Fler vittnen ska höras om dödsmisshandeln

Fem pojkar är åtalade för delaktighet i dödsmisshandeln av Riccardo.

I dag fortsätter rättegången mot pojkarna.

Aftonbladet.se är på plats och bevakar den.

I går hördes två unga vittnen. Pojkar som båda var nära vänner till Riccardo. De berättade om hur de försökte skydda sin vän, men utan resultat.

I dag klockan 13.00 kommer fler vittnen att höras och ge sin bild av vad de såg och hur de upplevde kvällen då Riccardo misshandlades till döds.

Riccardo-rättegången tas upp i Svea hovrätt igen.

Så dömdes de i tingsrätten

Pojke A, 16 år

Dömdes i Stockholms tingsrätt för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död till tre års sluten ungdomsvård.

Pojke A har i tingsrätten erkänt att han satte krokben på Riccardo Campogiani och sparkade honom i bröstet en gång den aktuella kvällen. Har bestritt ansvar och hävdat att han agerade i nödvärn då han bland annat blivit slagen med en flaska i huvudet.

Försvaras av advokat Leif Silbersky.

Pojke B, nu 17 år

Dömdes mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt för grov misshandel och vållande till annans död till tre års sluten ungdomsvård.

Pojke B har vittnat om att han såg Pojke A fälla Riccardo till marken och därefter sparkat honom med vänsterfoten.

Försvaras av advokat Björn Sandin.

Pojke C, nu 17 år

Nekar till brott. Åtalet ogillades i Stockholms tingsrätt.

Pojke C har vittnat om hur han såg Pojke A sparka Riccardo samt att Pojke B ska ha utfört "en hoppande rörelse" vid Riccardo.

Försvaras av advokat Åke Broné.

Pojke D, 16 år

Dömdes mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt för grov misshandel och vållande till annans död till tre års sluten ungdomsvård.

Pojke D har vittnat om hur han såg Riccardo slå Pojke A samt en annan pojke med en flaska. Han har berättat om hur han såg Pojke A slå Riccardo med knytnäven. Pojke D säger sig inte ha sett dödsmisshandeln.

Försvaras av advokat Bengt H Nilsson.

Pojke E, 16 år

Dömdes mot sitt nekande i Stockholms tingsrätt för anstiftan till misshandel till ungdomsvård. Han nekade även till misshandel och det åtalet ogillades.

Pojke E har vittnat om hur han såg Riccardo slå Pojke A och en annan pojke med en flaska. Han har uppgett hur Pojke A försökte fälla Riccardo men säger sig inte ha sett någon dödsmisshandel. Sedan såg han Riccardo medvetslös.

Försvaras av advokat Björn Törnell.