Svensk polis skickas till Tyskland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

– En eller två svenska poliser kommer hit, säger en talesman för tysk polis

Svensk polis vill förhöra den misstänkta kvinnan på plats i Tyskland.

– En rättshjälpsbegäran är på gång. Men vad den innehåller eller går ut paå tänker jag inte kommentera, säger kammaråklagare Frieda Gummesson till aftonbladet.se.

Tyska polisen bekräftar att man fått besked om att svensk polis åker ner.

– Jag hörde att man kommer hit. En eller två svenska poliser ska hit, men vad de ska göra är mer oklart, säger Thomas Klinge, talesman vid tyska åklagarmyndigheten i Hannover, till aftonbladet.se.

Det är enligt Klinge inte alls säkert att en rättshjälpsbegäran skulle göra det möjligt att tvinga fram ett förhör med kvinnan i Tyskland. Misstankarna mot henne är fortfarande för svaga.

– Vi ser fram mot att jobba med våra svenska kollegor. Men den här 31-åriga kvinnan har redan sagt att hon inte kommer att vilja prata med polisen mer och vi kan inte tvinga henne. Det är inte möjligt enligt tysk lag, säger Klinge.

– Vi kan fråga henne. Men vi kan inte tvinga henne att svara. Och vi måste acceptera detta.

Mamman opererad

Polisen i Sverige har ännu inte kunnat prata med den svårt skadade mamman och fråga vem som attackerade familjen den 17 mars. Kvinnan opererades idag på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men ingen vet idag när hon kan höras.

Utredarna har inte heller kunnat höra den tyska 31-åriga kvinna som misstänks ha överfallit mamman och de två små barnen i familjens hus i Arboga.

31-åringen häktades i sin utevaro men misstankarna var inte tillräckligt starka för att tysk polis skulle kunna hålla henne kvar och hon släpptes på fri fot i helgen.

Höja misstankegraden

– Det här är en tragedi på alla sätt. Det är ett av de mest brutala och hemska dåd man kan tänka sig. Det övergår fattningsförmågan att någon kan göra så här, säger Börje Strömberg, presstalesman vid polisen i Västerås.

Där jobbar nu närmare 30 poliser heltid med fallet som skakat hela Sverige. Och man är helt övertygad om att attacken inte var någt slumpartat vansinnesdåd.

– Det var riktat dirkt mot familjen Och vi jobbar nu i första hand för att höja misstankegraden mot 31-åringen i Tyskland, säger Strömberg.

Lyckas man med det – till exempel genom att hitta ett nyckelvittne som sett kvinnan i Arboga mordkvällen – så kan man få henne utlämnad.

– Om det blir nödvändigt kommer vi att åka till Tyskland, sa Strömberg till aftonbladet.se redan igår.

– Men vi kan inte arbeta i andra länder hur som helst och det krävs vissa saker. Men om hon inte blir utlämnad kan det vara nästa steg.

Åklagaren irriterad

Åklagaren var ikväll mycket irriterad över att uppgifterna om Tysklandsresan läckt ut.

– En rättshjälpsbegäran är på gång. Men jag tänkter inte säga något om vad den går ut på och inte kommentera något annat, säger Frieda Gummesson.

fEnligt polisen är man bekymrad över att informationen om utredningen blir känd.

– Vi har en gärningsman på fri fot och vi anser nog att den där gärningsmannen fått reda på lite för mycket om vad vi gör, säger Börje Strömberg.