Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Dyrare a-kassa ett misslyckande”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-15

Regeringen får bakläxa i Finanspolitiska rådets första rapport

Regeringen har misslyckats när det gäller fastighetsskatten och a-kassan.

Det skriver Finanspolitiska rådet i sin första rapport.

Den sänkta skatten för alla som jobbar får däremot högt betyg.

Det är ris och ros när Finanspolitiska rådet, tillsatt av regeringen själv, för första gången granskar sin uppdragsgivare.

Enligt rådet gör man rätt i att ha stora överskott de närmaste åren. Även jobbskatteavdraget och sänkningen av ersättningen i a-kassan får godkänt.

– Vi tror att de reformerna är effektiva för att uppnå regeringens mål att väsentligt höja sysselsättningen, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och rådets ordförande.

Att fler fick jobb i år och förra året beror däremot inte på regeringens reformer, utan på den goda konjunkturen, konstaterar rådet i rapporten.

Utan försäkringsskydd

Sämst betyg får alliansregeringen när det gäller fastighetsskatten och de höjda avgifterna till a-kassan. Höjningen som genomfördes den 1 januari förra året har fått över 400 000 att lämna a-kassan.

– Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd, säger Calmfors.

Den obligatoriska a-kassan som regeringens utredare väntas föreslå i dag skulle lösa problemet. Men Calmfors tror inte att förslaget någonsin blir verklighet.

– Jag kan inte tänka mig att regeringen vill ta en strid till med facket.

Ett annat misslyckande är reformen av fastighetsskatten som enligt rådet genomfördes utan tillräckliga analyser.

”Anmärkningsvärd kontrast”

”Reformen är en anmärkningsvärd kontrast till regeringens ambitioner att på andra områden grunda politiken på forskning,” skriver man i rapporten.

Tidigare skattereformer har behandlat investeringar i bostäder och i näringslivet på samma sätt. Med den sänkta fastighetsskatten gynnas bostadsinvesteringar medan investeringar i näringslivet missgynnas.

– Det är inte bra, säger Lars Calmfors.

Rådet vill också att regeringen ska bli bättre på att redovisa den offentliga sektorns ekonomi. Som det är i dag är ”det omöjligt att skaffa sig en helhetsbild av den offentliga sektorns ekonomiska ställning från regeringens vår- och budgetpropositioner.”

Uppfattades som oförutsägbar

Finansminister Anders Borg är glad över att Finanspolitiska rådet delar regeringens syn på hur jobben ska bli fler. Kritiken när det gäller bland annat fastighetsskatten tar han ganska lätt på.

– Det är viktigt att konstatera att vi inte avskaffade fastighetsskatten utifrån ett starkt ekonomiskt argument utan för att vanliga människor uppfattade den som oförutsägbar. Vi har aldrig hävdat att det funnits forskningsstöd för förändringen, sa Borg på en pressträff i dag enligt TT.

Att jobben har blivit fler tack vare konjunkturen och inte som en följd av regeringens politik håller Anders Borg inte med om.

– Sysselsättningen har ökat mer än vad man kunde förvänta sig, sa Borg.