Väktare hittades bakbundna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-30

Rånare slog till mot värdetransport på Liljeholmen – använde värdebilen som flyktbil

Minst två pistolbeväpnade rånare gick till attack precis när väktarna gick in.

– Väktarna lyckades själva slå larm genom att ringa med tårna på en mobiltelefon, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisen i Stockholm.

Rånarna stal hela värdebilen efter rånet och körde drygt en halv kilometer innan man bytte fordon.

Larmet om rånet inne i SEB:s lokaler på Nybohovsbacken i Liljeholmen kom klockan 18.05 på söndagskvällen.

Rånarna fick med sig flera värdeväskor och obekräftade uppgifter talar om fler än ett dussin.

– Det är uppgifter vi inte kan bekräfta. Men under utredningen har det kommit fram uppgifter om att ett antal värdeväskor tillgripits. Hur många väskor kan vi inte uttala om just nu, säger Joakim Caryll, presstalesman för polisen i Stockholm.

Fortfarande på måndagsmorgonen var det oklart hur många väskor rånarna kom över.

– Under dagen ska flyktbilarna, varav en var värdebilen, undersökas av tekniker, säger Catharina Nordin, vakthavande befäl vid Söderortspolisen till aftonbladet.se.

Värdeföretaget G4S ville på söndagskvällen överhuvud taget inte kommentera vad rånarna fått med sig. Företagets säkerhetschef Stefan Rydholm ville inte heller kommentera att rånarna stulit värdebilen när de flydde.

Spårades med GPS

Vid 19.30 hittades den första flyktbilen – väktarnas egen värdebil från företaget G4S. Den stod parkerad vid Liljeholmskajen drygt en halv kilometer bort.

– Den hittades på en parkeringsplats nästan 700 meter från banken, berättar ett vittne på platsen.

– Rånarna tog den och körde iväg med efter rånet. Polisen hittade bilen genom att pejla en mobiltelefon som låg i bilen och fann sedan fordonet. Därifrån tror man att rånarna tagit en annan bil.

Hundpatruller, helikoper och ett stort polisuppbåd sökte i går efter rånarna men utan resultat.

Haltade ut

De två bakbundna väktarna utsattes för hot och bakbands ordentligt till både händer och fötter.

Trots det lyckades de få av sig skorna, pilla fram en mobiltelefon och efter flera försök slå larmnumret 112 med tårna så snart rånarna försvunnit.

Bägge jobbar vid värdetransportbolaget G4S och de attackerades på väg in i rummet innanför bankomaten, där man skulle fylla på pengar till kontantautomaten.

Först en timme efter attacken fördes de bägge till sjukhus med ambulans. En av väktarna lyckdes gå ut från banken själv men haltade, den andre rullades ut på bår.

Hur allvarligt de misshandlats var på söndagskvällen oklart. Men bägge hade legat bundna så länge att fötterna och benen domnat.

– Tydligen har rånarna varit ganska bryska. De har trängt sig in i lokalerna samtidigt som väktarna gick in och sedan bakbundit personalen, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisen i Stockholm.

Hämta från servicebox

Väktarna hittades i ett låst rum nära entrén.

– De skulle hämta i en servicebox. Det var ingen bankomatladdning, säger Stefan Rydholm, säkerhetschef vid G4S.

Hur länge väktarna legat bundna innan de lyckades larma är oklart, men det tog sedan ytterligare 20 minuter innan polisen fått tag på nycklar för att ta sig in – och mer än dubbelt så lång tid innan man kunde föra ut väktarna.

– Enligt väktarna själva tog det några minuter innan de lyckades larma. Nu ska vi se till att väktarna mår bra. De är inte skadade fysiskt, men de är chockade. Sedan kommer vi att hålla förhör, säger Mikael Pettersson.

Brinnande bil hittad

Strax efter larmet upptäcktes ett brinnande fordon några hundra meter från banken. Bilen stod under Essingeleden, på ett inhägnat område nära Stadsmissionen. Enligt polisen användes den som flyktbil.

Vad händer nu?

– Personalen på grova brott ska sammanställa allt vi har och se hur vi går vidare, säger Catharina Nordin vid Söderortspolisen.