Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ljuvliga rhododendron

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-18

Plantera du också – bästa tipsen

Paradis Ett hav av rhododendron – det är vad besökarna möts av på Sofiero slott.

Sofieros slottsträdgård bjuder på en av Europas vackraste rhododendronsamlingar.

Aftonbladets Härligt hemma-redaktion har besökt den kungliga parken och njutit av blomsterprakten.

Kännare John Moscoso har hittills vigt tio år åt Sofieros slottsträdgård, där det finns otaliga sorters rhododendron.

Klibbiga, luddiga, lena, vassa eller mjuka blad. Stora, små, spetsiga, vågiga, ljusa eller mörka kronblad.

Rhododendron är en kär växt, och många trädgårdsintresserades favorit. Inte så konstigt egentligen, eftersom det nog finns en rhododendron för varje smak – från små dvärgväxter med pittoreska blommor till stora träd på ett par meter med maffiga blommor.

400 sorter

Vid entrén till Sofiero slott, strax utanför Helsingborg, träffar vi John Moscoso, rhododendron­expert och författare till boken ”Sofieros rhododendron”.

Han ska guida oss genom Sofieros enorma slottsträdgård.

– I parken växer i dag cirka 400 olika typer av rhododendron från alla världens hörn. Och de representeras i fler än 10 000 buskar, säger John, som under tio års tid har kartlagt och identifierat Sofieros arter och hybrider.

Och det är mäktigt, riktigt mäktigt. Enorma rabatter med mängder av rhododendron och azaleor i alla slags färger, former och storlekar.

Gustaf VI Adolfs idé

– Den här rabatten skissade Gustaf VI Adolf strax innan han avled 1973. Året därpå tog Helsingborg stad fram skissen igen och genomförde hans idé, säger John och pekar på en färgsprakande rabatt i rosa, orange och gult.

Sofieros slottsträdgård anlades av det svenska kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta som fick Sofiero i bröllopspresent 1905. Redan 1907 började de plantera rhododendron och skapade så småningom en samling som är unik, en av de vackraste rhododendronsamlingarna i hela Europa.

Sedan 1973 är det Helsingborgs kommun som äger Sofiero. Allt enligt kungens vilja.

Dofterna träder fram

Vi fortsätter på stigen längs med bäcken. Här är det vindstilla och dofterna blir mer framträdande än när vi tidigare höll oss på högre höjder.

Vi stannar vid Johns favoritrhododendron polycladum – en buske med relativt öppet växtsätt klädd med små söta lila blommor.

– Den här blommar fyra gånger per år och har starkt doftande blad. Gnider man på bladets undersida med fingret så utsöndrar de små körtlarna en härlig doft, säger han samtidigt som han gnuggar.

– Bladen är växternas själ. De berättar hur de mår. Dessutom har de stor variation i form och många doftar. Det är genom bladen som man lättast identifierar olika arter, underarter, varieteter och former, säger John.

Ett paradis

Vi fortsätter till den plats i parken där man har som bäst utsikt, Lekstugan. Med en fantastisk utsikt över Sofieros rhododendronodling ser vi besökarna strosa omkring i vad som nästan ser ut som en djungel. En djungel bestående av tusentals rhododendronbuskar och tusentals blommor i alla regnbågens färger. Ett skådespel utan dess like. Det här är verkligen paradiset för dig som gillar ”roddisar”.

Tips!

Sofiero

– slottsträdgården som blomstrat i 100 år

Så planterar du din rhododendron

Fler trädgårdstips:

Micaela Nordberg (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln