Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Orkanen Katia ger Sverige värmevåg

Uppdaterad 2011-09-09 | Publicerad 2011-09-08

Temperaturer över 20 grader i halva landet

Orkanen Katia – som nu ger Sverige fint väder.

Ställ lemonaden på kylning och borsta rent grillgallret.

Till helgen sköljer en ny våg av Medelhavsvärme in över Sverige.

Och det kan vi tacka orkanen Katia för.

I Nordamerika var man oroliga för skador orkanen Katia skulle orsaka om den drog in över östkusten. Men hon missade och finns nu mitt över Atlanten.

Det ska alla vi som gillar värme vara glada för.

Till helgen kommer hon nämligen att trycka upp värme från Medelhavet upp över Sverige. En tredje våg av Medelhavsvärme är alltså på väg under denna sensommar – och temperaturer som överstiger 20 grader är att vänta.

Som Irene

– Katia tar ungefär samma bana som Irene gjorde tidigare, men längre ut till havs. Sedan svänger hon in över Storbritannien. Framför den drar orkanen upp lite högre temperaturer, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

De höga temperaturerna kommer främst att slå till under söndag och måndag.

– Det kanske känns litegrann till lördagen, men ännu mer på söndagen. Det kommer upp till södra Norrland ungefär, säger Martin Hedberg.

Ostadigt senare

Efter solsken kommer dessvärre regn, för vädret kan bli ostadigt under nästa vecka.

– Det är ett likartat mönster som tidigare, först lite finväder sedan drar det in regn. Vi får se hur stormen utvecklar sig. Men om den kommer in planenligt blir det blåsigt, kanske inte riktigt orkanvindar men blåsigt.

Att liknande mindre värmevågor drar in över landet i september och till och med oktober är inte helt ovanligt, och kanske kan vi även efter denna få anledning att leta rätt på grillkolen.

– Ja, det är fullt möjligt. Det finns nog någon chans till, säger Martin Hedberg.

Följ ämnen i artikeln