Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Ingenting är sig likt

Publicerad 2011-08-03

Sorgen efter terrorattacken överskuggar allt på SSU:s kongress

HEDRADE OFFREN När medlemmarna fyller salen under SSU:s kongress är det flera bland de församlade som börjar att gråta. ”Tårarna trillade. För vi såg framför oss att precis så såg AUF:arna ut när lägret på Utøya inleddes”, säger Mona Sahlin under sitt tal.

STOCKHOLM. Systerpartiet attackerades.

Vännerna mördades.

Sorgen överskuggar allt när SSU inleder sin kongress.

Mona Sahlin, tidigare partiledare i Socialdemokraterna, höll ett känslosamt tal på kongressen.

I entrén står en metalldetektor, säkerhetsvakter kontrollerar väskor och runt byggnaden har polisen skärpt sin bevakning.

Ingenting är sig likt när SSU inleder sin kongress på Svea­vägen i Stockholm.
Attacken mot systerorganisationen AUF i Norge genomsyrar varenda programpunkt, och när de cirka 500 ungdomarna tågar in i lokalen brister det för många socialdemokrater.

– Tårarna trillade. För vi såg framför oss att precis så såg AUF:arna ut när lägret på Utøya inleddes, säger Mona Sahlin ­under sitt tal och fortsätter:

– De är ni. Och ni är de.

Hon säger att den 22 juli blev politik på riktigt. Tonåringarna i Norge dog för sitt samhällsengagemang. 
De senaste dagarna har flera oroliga föräldrar hört av sig för att fråga om säkerheten under SSU:s kongress.

Enligt polisen finns ingen förhöjd hotbild. Men de rigo­rösa säkerhets­arrangemangen präglar invigningen.

Anders Behring Breiviks mål var ju att utplåna framtidens ­socialdemokrater.

– Det är klart att det påverkar känslan att man går genom en metalldetektor. Men i dagsläget handlar det ändå om att visa att tryggheten finns, säger Jytte Guteland, avgående SSU-ord­förande.

Hon var själv på plats i Oslo för att hedra offren och har haft tät kontakt med sin norske kollega Eskil Pedersen.

Under SSU:s minnesstund kan varken hon ­eller de hundratals ungdomarna hålla tillbaka känslorna.

– Några av oss känner dem vars minne vi hedrar. Flera känner de som flydde i panik vid ön. Många av oss känner sig oss besläktade eftersom vi vet att vårt engagemang och liv är så likt deras, säger Jytte Guteland.

– SSU:s gåva för att stötta AUF och hedra deras medlemmar är att vi har startat en svensk insamling till Utøya. Vår solidaritet går över landsgränserna.
I bänkraderna gråter flera av medlemmarna.

Anders Behring Breiviks syfte var att skada socialdemokratin så mycket som möjligt. Skada den genom att döda ungdomar som ville engagera sig politiskt, skada den genom att sprida sitt hatiska manifest på internet. 

– Det gör mig enormt förbannad att även efter Utøya så fortsätter samma hat och samma texter. Det säger något om att vi måste ta det på större allvar. Många i min omgivning har sagt att det bara är knäppskallar som skriver. Men det här är politiskt drivna människor som hatar det vi står för, säger Mona Sahlin.