Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverige skickar brandflygplan till Tjeckien

TT

Publicerad 2022-07-29

Två vattenskopande flygplan har skickats till Tjeckien för att bekämpa skogsbränder.

Två så kallade skopande flygplan har skickats från Sverige för att vattenbomba skogsbränder i Tjeckien.

De två flygplanen med besättning lämnade tidigt på fredagsmorgonen Sverige för att påbörja släckningsarbete i Tjeckien så snart som möjligt, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

Tjeckien, som drabbats av allvarliga skogsbränder, begärde i veckan hjälp via EU:s civilskyddssamarbete.

”En styrka i EU-samarbetet är att vi använder våra samlade resurser och kompetenser på ett effektivt sätt, att vi samarbetar och hjälper varandra”, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning, i pressmeddelandet.

För tillfället har myndigheten två skopande flygplan och sex helikoptrar i hög beredskap i Sverige. De sätts in när skogsbränder riskerar att bli stora och den kommunala räddningstjänstens resurser inte räcker till.

Vid behov kan ytterligare helikoptrar sättas i hög beredskap.

”När vi får en uppmaning från EU att skicka stöd i form av resurser så vill vi säkra upp att vi fortsatt har en god beredskap att hantera de risker vi har i Sverige. Bland annat därför förstärkte vi i dag på morgonen beredskapen med ytterligare två helikoptrar”, säger Gustafsson.

Förra året stöttade Sverige på motsvarande sätt Grekland med skopande flygplan. Under brandsommaren 2018 var det i stället Sverige som fick ta emot stöd från flera länder.