Ny studie: Möjligt att utplåna fattigdomen och samtidigt rädda klimatet
Publicerad 2020-10-08
Den ”omöjliga ekvationen” går att lösa.
Det är fullt möjligt att rädda jordens klimat och utplåna fattigdomen på samma gång, hävdar brittiska forskare.
Och detta utan att kasta oss tillbaka till medeltiden.
Det kan låta som utmaningarna världen står inför är övermäktiga. Å ena sidan måste vi drastiskt minska vår användning av energi för att undvika skenande klimatförändringar och ekologisk kollaps.
Å andra sidan fortsätter världens befolkning att öka. År 2050 väntas vi vara 9,7 miljarder människor på planeten, enligt en FN-rapport. Samtidigt som hundratals miljoner människor redan i dag väntar på att lyftas ur djup fattigdom.
Ekvationen tycks omöjlig att få ihop.
Men kanske finns det en lösning.
En färsk rapport från en grupp forskare vid University of Leeds i Storbritannien slår fast att det är fullt möjligt att på 30 år minska den globala energianvändningen med 60 procent, till de nivåer som rådde på 60-talet, och ändå tillhandahålla bra levnadsvillkor för tio miljarder människor.
Utgått från behov
Forskarna har utgått från människors fundamentala behov, såsom en drägligt tempererad bostad, näringsrik mat och rent vatten samt tillgång till kvalificerad utbildning, sjukvård och informationsteknologi. Utifrån det har de räknat ut vilka resurser som krävs.
– Vi har helt klart möjlighet att tillhandahålla ett gott liv för alla och samtidigt försvara klimatet och våra ekosystem, säger medförfattaren professor Julia Steinberger i ett pressmeddelande.
Att skapa en både hållbar och anständig värld utan stora uppoffringar kan låta som en utopisk dröm. Borrar man lite djupare i studien, som publicerades i tidskriften Global Environmental Change, blir det tydligt vilka långtgående förändringar som krävs.
”Lösningarna existerar”
Först och främst måste vi helt sluta att använda fossila bränslen. En drastisk omställning, som artikelförfattarna dock räknar med kommer att underlättas av att det totala energibehovet samtidigt minskas.
– De tekniska lösningarna för att reducera energiförbrukningen till hållbara nivåer existerar redan, säger huvudförfattaren doktor Joel Millward-Hopkins i uttalandet.
I stället lär det vara i den rika världens privatkonsumtion, eller kanske snarare överkonsumtion, som omställningen blir mest kännbar.
Ingen ”mörkare tid”
Artikelförfattarna menar att deras forskning motsäger en allmän uppfattning om att hållbar konsumtion kräver enorma uppoffringar när det gäller bekvämlighet och en återgång till en ”mörkare tid” och påpekar att vi fortfarande kommer att kunna använda våra bärbara datorer och titta på tv.
Men därutöver lär vi behöva säga hejdå till mycket av det som vi i dag tar för givet.
Som ickenödvändiga flygresor. Eller en egen bil.
Minskat köttätande
Innehållet på våra tallrikar kommer också att se annorlunda ut år 2050 om köttkonsumtionen ska minska till artikelförfattarnas föreslagna 15 kilo per person och år, en 85 procentig minskning jämfört med medelkonsumtionen i USA i dag.
Vi kommer också behöva bo trängre, var och en får nöja sig med mellan tio och tjugo kvadratmeter.
Luftigt, för människor som är uppvuxna i Kinas megastäder. Men knappast för den som är van vid västvärldens standard.
Mer fritid
Julia Steinberger räknar med att skiftet från överkonsumtion till hållbar konsumtion antagligen kommer att förändra vår grundsyn. Arbetsdagarna blir kortare när vi inte längre behöver jobba för att ha råd att köpa prylar.
– Det kan bli mer tid för familj och fritid, sådant som för många är det som verkligen betyder något, säger Steinberger till nyhetssajten Earther.
Diskussionen om hur vägen till det nya hållbara samhället ska se ut – och vilka politiska beslut som kommer att behöva kanta den – lämnar hon och de övriga artikelförfattarna till andra forskare och samhällsdebattörer.