Majoritet vill fälla regeringen Löfven
Publicerad 2021-06-17
Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en misstroendeomröstning nästa vecka.
– Det är naturligt för oss att rösta emot den här regeringen, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.
Frågan om misstroende har hamnat i skarpt läge sedan först Vänsterpartiet förklarade att förtroendet för statsministern är förbrukat och sedan Sverigedemokraterna följde upp med att lämna in en begäran om omröstning om förtroendet för Löfven och hans regering.
Talmannen har därför beslutat om en misstroendeomröstning på måndag den 21 juni klockan 10.
– Moderaterna är alltid beredda att ta över styret av Sverige, säger Tobias Billström, om utsikterna där det kan sluta med extraval eller regeringsombildning.
Enligt Billström spelar det ingen roll att partierna som saknar förtroende för Stefan Löfven har olika motiv till att de vill rösta bort regeringen.
Röstar rött
Även Kristdemokraterna står bakom försöket att fälla Stefan Löfven.
– Kristdemokraterna kommer att rösta rött. KD kommer att rösta för att fälla regeringen Löfven, säger KD-ledaren Ebba Busch.
– Vi söker nu möjligheten att bilda en ny regering.
Hon antyder att hon tycker att SD gick för snabbt fram med sitt yrkande om en misstroendeförklaring.
– Jag hade inte valt den här vägen, säger hon.
Någon timme tidigare hade SD yrkat på att hålla en omröstning om förtroendet för Stefan Löfven och hans regering i riksdagen.
– Numera finns det en majoritet i riksdagen som vill avsätta statsministern, säger SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge.
– Så fort det här blev känt så agerade vi.
V saknar förtroende
Bollen mot misstroende sattes i rullning av Vänsterpartiet, som vill stoppa ett omdebatterat utredningsförslag som ligger på regeringens bord om att införa fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter.
Sverigedemokraterna är på samma linje som Vänsterpartiet i sakfrågan kring hyrorna.
– Vi är emot den här reformeringen av hyresmarknaden. Vi är emot marknadshyror.
Men enligt Vinge är problemet med Stefan Löfvens regering betydligt större, med otrygghet, vårdköer och försämrade pensioner.
– Att låta en sådan situation fortsätta vore oansvarigt, säger Vinge.
Tidigare har SD, M och KD varit skeptiska till att V verkligen menar allvar med sitt hot att fälla regeringen. Och Vinge utesluter inte att Vänsterpartiet backar när det blir skarpt läge.
– Men vi har tillräckligt goda odds att fälla en riktigt dålig regering att vi måste ta den chansen, säger han.
Extraval i höst?
Vinge hoppas att regeringen fälls av riksdagen och att det utmynnar i extraval i höst. Det är dock statsminister Stefan Löfven som har frågan om ett eventuellt extraval i sin hand.
Enligt Ebba Busch kan man i nuläget inte utgå från att det blir extraval, även om regeringen skulle fällas av riksdagen.
– Men blir det nyval kommer vi att välkomna det av den anledningen att det ger väljarna en möjlighet att säga sitt, säger hon.
– Det finns en liten chans att Sverige som följd av detta kan få en ny regering på ett eller annat sätt, en regering som inte är Löfven, tillägger hon.
Liberalerna, som tillsammans med Centerpartiet samarbetar med regeringen, tänker inte rösta för att fälla Stefan Löfven.
”Den här regeringen har tillträtt för att genomföra ett avtal som bland annat innebär fri hyressättning i nyproduktion. Det är en viktig reform för en fungerande bostadsmarknad. Liberalerna hedrar fortsatt avtalet och utgår från att övriga tre partier också fullt ut gör det. Vi kommer därmed varken medverka till att ändra avtalet eller till att nu avsätta en regering som genomför det.”