Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Sambo med svärmor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-21

Nu har generationsboende blivit trendigt igen

Obama gör det - delar hus med svärmor.

Och han är inte ensam. Generationsboende är den snabbast växande boendeformen i USA.

Dröm eller mardröm trenden kan vara på väg hit.

President Obama hakade på trenden och tog med sig svärmor när han flyttade in i Vita huset.

På 1800-talet var det en vanlig boendeform men de senaste årtiondena har det varit få familjer som velat dela hus med mamma och pappa när de själva blivit vuxna.

Men nu är trenden på väg tillbaka - åtminstone i USA.

Där väljer fler och fler att flytta in föräldrar eller svärföräldrar i husen. President Obama är inget undantag- när familjen flyttade in i Vita huset tog han svärmor med sig.

Snabbast växande

De senaste åren har det faktiskt varit den snabbast växande boendeformen i USA. Mellan 2000-2007 ökade andelen familjer som väljer att flytta ihop med den äldre generationen med 67 procent berättar Pernilla Jonsson, doktor i företagsekonomi på Kairos Future för tidningen Family living.

Eftersom landet sedan dess drabbats av en finanskris är säkert siffran ännu högre idag.

Ökar i Sverige

Samma utveckling kan man inte se i Sverige just nu men antalet har enligt Jonsson helt klart ökat och det som är trendigt i USA brukar efter ett tag slå igenom även här.

– Många unga familjer som köpt stora fina hus har inte råd att amortera på dem själva och då blir det såklart billigare om de delar hushåll. Den trenden kommer att öka, säger Jonsson till tidningen Family living.

Men generationsboende handlar inte bara om ekonomi. För många blir det bra sätt att lösa det eviga pusslandet med dagishämtningar, matlagningar och städning.

Fler vuxna i hushållet betyder fler som kan dela på uppgifterna.

Kan bli problem

Att det är ekonomiskt att bo fler i samma hushåll är klart men hur är det då rent känslomässigt. Att alltid ha mamma, pappa, svärmor eller svärfar i huset?

– Det kan vara en jättebra lösning, såväl känslomässigt som socialt och ekonomiskt. Men det kan såklart uppstå problem, framför allt runt barnuppfostran. Åsikterna om vad som är rätt brukar gå isär. Och de unga föräldrarna vill inte att de äldre ska lägga sig i, säger Pernilla Jonsson till tidningen.

Följ ämnen i artikeln