Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Bush saknar att vara boss

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-25

Ex-presidenten berättar om sitt nya liv

Han saknar Air Force One.

Och är frustrerad över att han nu måste plocka upp hundbajs själv.

För första gången pratar George W. Bush, 64, om sitt nya liv i Texas.

Att hans händer blev en smula skitiga under de åtta åren i Vita Huset är det väl ingen som tvivlar på.

Förre presidenten George W. Bush bekämpade trots allt terrorism i åtta år, startade två krig och fick dessutom under slutet av sin andra mandatperiod hantera USA:s – och världens – största finanskris sedan den stora depressionen på 20-talet.

Får plocka bajs

Men nu är det ett annorlunda liv som George W. Bush vaknar upp till varje morgon – även om han fortfarande blir lite skitig om händerna.

Under ett tal som presidenten höll i förra veckan på University of Texas pratade han för första gången om vad han gör när han inte längre är ”världens mäktigaste man”.

Och berättade om ett liv där han inte har människor som passar upp på honom vid varje stund på dagen.

Ett liv där han – ve och fasa – måste plocka upp hunden Barneys bajs själv.

Expresidenten berättade för åhörarna i Caldwell Auditorium hur han tio dagar efter att Obama blev president insåg att den skotska terriern hade lämnat sina rester på grannens gräsmatta.

– Så stod jag där med en plastpåse i handen och plockade upp det som jag lyckats undvika i åtta år, sa Bush enligt Nettavisen.

Memoarer på väg

Han berättade också för de 2 000 åhörarna att han nästa månad släpper sina memoarer om livet i Vita Huset. Boken, med namnet ”Decision Points”, kommer att ge expresidentens version av terroristattackerna den 11 September 2001, krigen i Afghanistan och Irak, samt upptakten till den finansiella krisen.

– Att jag släpper en bok måste komma som en chock för vissa människor i vårt land som inte trodde att jag ens kunde läsa en bok, än mindre skriva en, sade han sarkastiskt innan han avslöjade att han under sina åtta år som expresident bland annat slukade elva böcker om den förste republikanske presidenten, Abraham Lincoln, som han ser som en ”förebild”.

George W. Bush berättade också vad han saknade mest med tiden som president:

– Jag saknar att vara bortskämd, jag saknar Air Force One, (presidentens eget flygplan) och jag saknar att vara överbefälhavare.

Skämtar om frugan

Under kategorin ”bortskämd” berättade han också en anekdot om hur Bush efter att Barack Obama svurits in som president gick till sin hustru Laura och sa ”Äntligen fri, min kära”.

Hon hade svarat ”Ja, nu är du fri att diska”.

Varpå Bush kontrade med:

”Du talar till USA:s tidigare president.”

Och besegrades med meningen ”Se det som en inrikespolitisk dagordning.”

När skrattet i aulan lagt sig passade dock George W. Bush på att hylla sin hustru och USA:s tidigare första dam.

– I de mörkaste stunderna under mitt ordförandeskap, så var hon ett ljus. I de mest oroliga stunderna var hon ett lugn.