Lambertz slår tillbaka mot kritiken i ny bok
Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-04-24
Kritiken mot Göran Lambertz hållning i Quick-fallet har varit hård och haft bred uppslutning.
Nu slår han tillbaka i en debattartikel på SvD Brännpunkt, i samband med att hans bok i dag släpps.
”Ett antal journalister och jurister har lyckats lura stora delar av medierna och svenska folket att Quickärendet gick alldeles snett. Det var inte så”, skriver Lambertz.
Justitierådet Göran Lambertz har ihärdigt hävdat att bevisläget i de fällande domarna mot Sture Bergwall, då Thomas Quick, var goda. För sin hållning har han fått utstå massiv kritik, både från andra jurister och från författare.
På SvD Brännpunkt skriver han i dag om hur han ser på bevisningen och den debatt som rasat i fallet Quick, i samband med att hans bok ”Quickologi” i dag släpps.
Lambertz påpekar återigen att Thomas Quick kunde peka ut precisa mordplatser som senare visade sig stämma och att han kunde beskriva vad vissa offer hade på sig vid mordtillfället.
I debattartikeln går Göran Lambertz till attack mot de som han menar drivit kampanj för att få folk att tro att åtalen och domarna mot Quick varit felaktiga.
”De båda böcker som har betytt mest för att få människor att tro att åtalen och domarna var felaktiga – av Hannes Råstam och Dan Josefsson – är så fulla av vilseledanden att de bör kallas bedrägliga”, skriver Lambertz.
”En vedervärdig parallell”
Justitierådet Lambertz menar att det är tydligt för den som granskar allt material i Quickärendet att det inte finns några större felaktigheter i det. De som dock vågat påstå detta har fått motstå hård och hånfull kritik, menar Lambertz.
I sin bok ”Quickologi” går Lambertz till direkt angrepp mot Hannes Råstam och hans bok "Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare". Dagens Nyheter kunde tidigare i veckan berätta om innehållet i Lambertz bok:
”Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att ’nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi ser hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera’? Jag trodde nästan det ett tag. Men jag gör det inte längre”, skriver Lambertz enligt DN.
– Det är vedervärdigt och omoraliskt att ens dra de parallellerna, kommenterar researchern Jenny Küttim som arbetade med Råstam.
”Gav mig livet tillbaka”
Även Hannes Råstams dotter är starkt kritisk till Lambertz. I ett Facebook-inlägg som fått spridning skriver hon:
”Att påstå att min pappas dödliga cancer påskyndade och slarvade till arbetet med boken, hans livsverk - är ingenting annat än ett galet och så dumt påstående.”
En av de som kommenterat inlägget är Sture Bergwall själv:
”Din pappas arbete och insats kan inte värderas för högt. Hannes Råstam gav mig livet tillbaka. Så är det. Utan hans skarpsinne och djupa empati hade jag inte varit där jag är idag, utan hans envetna kamp för rättssäkerhet och hans oerhört gedigna grävande hade min resningsprocess aldrig påbörjats”.
Hoppas på fängelsestraff
I onsdags blev det känt att Sture Bergwall stämmer Göran Lambertz och staten Sverige. Bergwall menar att Lambertz brutit mot de mänskliga rättigheterna och kräver ersättning. Det är Lambertz uttalanden under resningsprocessen som han vänder sig emot.
En av dem som inte förvånades över den inlämnade stämningen är polisprofessorn Leif GW Persson. Han ser fram emot att följa utvecklingen.
– Det kan bli knepigt för Lambertz och det ska bli intressant att se hur det går. Jag hoppas att han får åka in och skaka galler (skratt), sa Leif GW Persson till Aftonbladet i onsdags.