Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Dålig mobiltäckning i fjällen får polisen att ryta till

Uppdaterad 2015-04-13 | Publicerad 2015-04-12

Fjället där de sex personerna var försvunna i Ammarnäs.

Mobiltäckningen i de svenska fjällen är för dålig.

Det anser polisen som kräver bättring.

– Den frågan bör man diskutera i samhället om vi ska ha täckning överallt eller inte, säger Lars Wahlberg, polischef i Västerbotten, till SR Ekot.

I veckan var sex personer försvunna i två dygn på fjället i Ammarnäs i Västerbotten. Sökarbetet försvårades eftersom polisen inte kunde få mobilkontakt med de saknade. Även under påskhelgen försvårades en hjälpinsats på grund av problem med mobiltäckningen. Den gången gällde det en skoterolycka i Vilhelmina, enligt Ekot.

Nu anser polisen att det frågan om täckning bör diskuteras.

– När det gäller förmåga att kunna tillkalla hjälp vid akuta situationer så är det rimligt att man kan göra det på platser där det åtminstone bor bofasta människor och som har turism, säger Lars Wahlberg, polischef i Västerbotten, till Ekot.

Ett problem är att näten inte hänger med i utvecklingen av dagens telefoner som kräver allt större kapacitet. När nätet inte är tillräckligt utbyggt för att klara av de nya telefonerna blir täckningen lidande.

Ett problem som särskilt märks under högtidshelger och lovveckor vid populära fjällorter när antalet mobilanvändare i områdena ökar kraftigt.

– Då blir det störningar och kan påverka den enskildes trygghet. I det perspektivet kan också medborgarna i samhället påverkas, säger Lars Wahlberg, till Ekot.

I höst ska en utredningen i frågan som genomförs av Post- och telestyrelsen vara färdig.

ANNONS