Regn av stjärnfall lyser upp under lucia

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2015-12-13

I kväll och i natt är det dags att vända blicken mot himlen.

Jorden passerar genom meteorsvärmen Geminiderna och himlen kan lysas upp i hundratals vita spår.

Ibland passerar mer än ett stjärnfall i minuten.

– Det är ett ovanligt bra år i år, säger astronomen Johan Warell.

Stjärnfallsregnet Geminiderna är som allra tydligast mellan den 13 och 14 december. Och i år är ett ovanligt bra år med goda chanser att få se skådespelet.

– Geminiderna är årets finaste meteorsvärm, säger Johan Warell som är docent i astronomi och ordförande för Svensk amatörastronomisk förening.

– Den är lite bortglömd eftersom svärmen vanligtvis inträffar när det är dåligt väder, säger han och jämför med augustisvärmen Perseiderna som fler känner till.

Brinner upp i atmosfären

Geminiderna består av grus och stoft från en gammal komet. När jorden och Geminiderna möts varje år runt lucia går en del av stenarna, som ofta inte är större än någon centimeter, in i atmosfären och brinner upp. Då uppstår mäktiga stjärnfall.

Johan Warell säger att man kan förvänta sig så mycket som ett stjärnfall i minuten. Inga optiska hjälpmedel behövs utan det är bara att vända blicken mot himlen. Och förutsättningarna är bra i nästan hela Sverige, enligt SMHI.

– Det är bra på många håll i landet. På det flesta håll i Götaland och Svealand så är det klart eller klarnar upp framåt natten. Sen upp över Norrland är det lite varierande molnighet men mest tunna moln, säger meteorologen Hampus Sellman.

Ovanligt bra år

Anledningen till varför skådespelet är ovanligt bra i år är att månen inte stör med sitt ljus.

– Titta på den mörkaste delen av himlen, och mot konstellationen tvillingarna. Eller rakt i söder, säger Johan Warell.

Skådespelet är som bäst runt midnatt men går att se redan nu. Uppmaningen är att åka utanför städerna för att lampornas ljus inte ska förstöra.

– Jag brukar uppmana folk att lägga sig på ett liggunderlag eller solstol och titta på den mörkaste delen av himlen i någon halvtimme, säger Johan Warell.

Följ ämnen i artikeln