Forskare: Gubbslem allt vanligare
Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-05-28
Sommar, sol och bad – det låter så härligt.
Men vid svenska badplatser härjar gubbslem helt fritt.
– Innan var den ovanlig, nu finns det nästan i alla sjöar, säger Ingrid Sassenhagen, doktorand vid Lunds universitet.
Gubbslem, denna ickefluktande planktonalg, sprids i en rasande takt i svenska sjöar.
Algen har fått sitt namn av det slem som den släpper ut vid beröring, vilket oftast märks efter bad.
I en ny avhandling från biologiska institutionen vid Lunds universitet har doktoranden Ingrid Sassenhagen forskat kring denna art.
Sprids med fåglar
De senaste 50 åren har gubbslemmet spritt sig effektivt i sjöar i bland annat Sverige, Norge, Finland, Litauen och Polen. För Sveriges del har den lilla algen spritt sig så långt som till sjöar norr om polcirkeln.
– De kan förflytta sig lätt och kan också ta sig mycket långt. Jag gjorde en annan studie där jag upptäckte att algen även spreds genom droppar i luften. Men i denna studie upptäckte jag att den även sprids genom vattenfåglar mellan olika sjöar, säger Ingrid Sassenhagen till Aftonbladet.
Spridningen kan även bero på att algen inte är så kräsen för hur dess levnadsmiljö ska vara.
– Under projektet har vi upptäckt att den anpassar sig väldigt lätt och att den kan växa i många olika sorters sjöar. Vanligtvis växte de i träsk och skogstjärnar. Och de här sjöarna är vanligtvis väldigt mörka, bruna och sura. Men gubbslem kan också växa i klarvattensjöar, och det är därför de är så framgångsrika, säger Ingrid Sassenhagen.
Väl på plats i en sjö förökar den sig mycket snabbt.
Konkurerar ut andra
Och i takt med att fler sjöar blir får brunare vatten, som till en stor del beror på nedbrutna djur- och växtdelar, dör andra konkurrerande alger ut. Och gubbslemmet får härja fritt.
– Många som har simmat i detta känner sig slemmiga när de kommer upp. Algen har slemkapslar för att skrämma i väg andra plankton, säger Ingrid Sassenhagen.
Den som simmat i vattendrag med algen kan få kliande hudutslag.
Men är den giftig för oss?
– Det verkar inte som att den är giftig, man kan få en kittlande känsla vid direktkontakt men det är inte så långvarigt. Men på en annan nivå kan det döda konkurrerande alger, säger doktoranden Ingrid Sassenhagen.