De hade en kvart på sig

Publicerad 2013-05-21

Varslet om tornadon kom 16 minuter innan den slog mot Oklahoma city, skriver VG.

45 minuter senare var 24 personer döda.

Många av dem uppges vara barn.

Invånare i förorten Moore utanför Oklahoma city hade 16 minuter på sig att fly från den annalkande tromben. Då varnade den amerikanska varningstjänsten Storm Prediction Centre, SPC, om vad som komma skulle.

Varslet om den tre kilometer breda tromben, som slog emot staden klockan 15:01 lokal tid, kom sex till åtta minuter snabbare än den genomsnittliga varningstiden, enligt Keli Pirtle, talesperson för SPC i Norman, Oklahoma.

– Varningen uppgraderades till en krissituation klockan 14:56, eller fem minuter innan tornadon slog till, säger Keli Pirtle enligt London Evening Standard.

Många dog på 40 minuter

Enligt VG säger Keli Pirtle att analyser tyder på att tromben mätte en 4 på den utvidgade Fujitas skala, som mäter tromber på en skala från 0-5 efter intensiteten. Enligt henne ska tromben ha härjat på marken i 40 minuter.

Trots det tidiga larmet omkom dussintals personer, många av dem barn, under de 40 minuter som tromben, som blåste med en vindstyrka på 320 kilometer i timmen, rörde sig över staden. Barnen som dog befann sig i grundskolor som jämnades med marken.

Nu fruktar lokala myndigheter att siffran över omkomna kommer stiga eftersom att ett okänt antal saknade fortfarande kan finnas i raserade hus. Tornadon ska ha svept med sig hela grannskap i sin framfart.

Förskolepersonal satte barn i säkerhet

Personalen på förskolan Agapeland learning center ska däremot ha lyckats sätta sina barn i säkerhet, trots den korta tid de hade på sig från det att varningen skickats ut.

De lyckades få in runt 15 barn i två badrum där de täckte över dem för att skydda dem från saker som kunde komma flygande i luften. Under tiden stormen blåste förbi höll de barnen lugna genom att sjunga "You are my sunshine" för dem.

Taket blåste av på ett av de två badrummen, men barnen höll sig ändå lugna. Inga av barnen skadades, trots att nästan hela förskolan raserades.

– Inte ett enda barn fick en skråma, säger Cathy Wilson, vid förskolan, till The New York Times.

Liknar tromb som ödelade Oklahoma 1999

Tromben som drabbade Oklahoma på måndagen påminner om en annan som slog hårt mot regionen i maj 1999.

Amerikanska meteorologer uppskattar att måndagens tromb hade en vindhastighet på 320 km/h, och var åtminstone 800 meter bred. Stormen som drabbade regionen 1999 hade den högsta vindhastigheten som någonsin uppmäts i en tromb - 480 km/h. Den förstörde fler än 8 000 hem och dödade minst två personer.

En vädermeteorolog i Kansas City, Missouri, har sagt att det är ovanligt att två så starka tromber nästan går samma bana.

Tromben 1999 pågick i två dagar och rörde sig främst över centrala Oklahoma, likt tromben nu.

Fujitaskalan, kallad EF-skalan. Skalan utgår från hur stora skador tromben orsakar.

Källa: AP, Wikipedia.