Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Prisregn över Aftonbladet

Publicerad 2013-03-13

Det blev storslam för Aftonbladet när Språkforum hade prisutdelning på Hotel Rival i Stockholm.

Reportern Carina Bergfeldt tog hem priset som Årets stilist och tidningen plockade även hem Årets löp.

– Jag är alldeles överväldigad, säger Carina Bergfeldt.

Galans kanske tyngsta pris, Årets stilist, tilldelades alltså Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt som så sent som i november vann Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Vi når henne på andra sidan jorden.

– Jag är alldeles överväldigad. Jätteglad och jättestolt.

Var är du nånstans?

– I en liten fiskeby i Vietnam. Jag önskar så att jag hade kunnat vara på plats för att emot priset, men jag är här och skriver på min bok. Priset kom verkligen rätt. Det har varit några dagar nu när det har varit lite svårt att hitta rätt ord. Ibland fantiserar man om att markera allt och trycka på delete. Så ringer plötsligt telefonen och det visar sig att några av branschens mest rutinerade som tycker att jag är årets stilist. Det var helt fantastiskt.

Hur är en bra stilist?

– En människa som vågar ha en egen röst när den berättar, som målar upp mer än bara ord och som lyckas ta med läsaren till de platser där skribenten är. Människor vill göra mer än bara läsa. De vill lyssna, smaka, lukta och känna, säger Carina Bergfeldt.

Sveriges bästa löpsedel

Priset för 2012 års bästa löp fick Aftonbladet för löpsedeln "Stå upp - och rasa i vikt". Bakom den formuleringen hittar vi redigeraren Daniel Bolin.

– Det känns jättekul, säger han.

Vad är det som gör det här löpet så bra?

– Löpet är verkligen vinkeln. Det var tidigt formulerat och vi ställde bara upp det.

Hur gör man en bra löpsedel?

– Det handlar om att hitta den raka, korta vinkeln. Den ska locka utan att avslöja precis allt, säger Daniel Bolin.

"Aftonbladet sopade banan"

Det är tidningen Journalisten och Språktidningen som står bakom prisutdelningen på Språkforum. Utöver årets stilist och årets löp prisades även årets språkgranskare, årets nyord och årets groda.

Efter två prestigefyllda pris tycker Helena Giertta, jurymedlem och chefredaktör för Journalisten, att Aftonbladet kan sträcka på sig.

– Aftonbladet sopade banan med de andra, skrattar hon.

Samtliga vinnare hittar du här.

ANNONS