Priser på bostäder dyker

Publicerad 2012-01-17

Lista: Så mycket har priserna på bostäder förändrats

Hela 11 procent.

Så mycket sjönk bostadsrättspriserna i Sverige under december månad.

– Sannolikt har den oro som vi har sett i den globala konjunkturen lett till den här accelerationen av prisnedgång, säger Bengt Hansson, analytiker vid Statens Bostadskreditnämnd.

Bengt Hansson talar om en bostadsbubbla, främst vad gäller bostadsrätter.

– Vi har levt i den här bubblan i ett par, tre år. Priserna är spekulativt uppdrivna och är orimligt höga. Nu kommer den här korrektionen som är oundviklig.

Varför anser du att just bostadsrättspriserna är mer uppblåsta?

– Prisuppgången har varit mycket större på bostadsrätterna så det finns större fallhöjd där. Dessutom har det redan varit en kraftig nedgång för villor.

Högt belånade

Bengt Hansson menar att det finns de som ligger i riskzonen vad gäller bolån.

– Många är väldigt högt belånade och har redan lån i nivå med värdet på bostäderna.

När vändningen kommer är svårt att säga, anser Bengt Hansson.

– Nu sänker väl Riksbanken snart räntan och det kommer dämpa fallet. Men sett över ett flerårigt perspektiv kommer nedgången sannolikt att fortsätta.

”Ingen bubbla”

Claudia Wörmann som är analysansvarig vid Mäklarsamfundet håller inte med Bengt Hansson om att det finns en bostadsbubbla.

– Människor köper sin bostad för att bo i den och det är ens livs största affär. Vi har både hängslen och livrem på när vi köper och med bankens hjälp får man en kalkyl med högre ränta.

Svårt att sia

Även hon talar om oron i omvärlden, men pekar också på andra faktorer som påverkar bostadspriserna, som låga räntenivåer och nivå på arbetslöshet.

– Ingen kan i dag säga hur mycket våra bostadspriser kan gå ner, konstaterar hon.

Hon pekar på att ett stort utbud på marknaden, och på de nya bolånereglerna som innebär att man måste lägga 15 procent i kontantinsats, har påverkat bostadspriserna.

– Vissa banker kräver också att kunden ska sälja innan man köper nästa bostad.

Litet underlag

Claudia Wörmann vill inte dra några slutsatser utifrån de låga nivåerna i december.

– Jag vill hellre titta på tremånaderssiffran eftersom månadssiffran är missvisande. Underlaget i december är skralt, det säljs väldigt lite och det påverkar. Om siffrorna fortsätter peka nedåt är det en annan sak.

Hon säger att det finns positiva aspekter på vikande bostadspriser.

– Många passar på att byta upp sig då. Och yngre personer kan få tillfälle att få ihop till kontantinsatsen och komma in på bostadsmarknaden.