Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Talibaner avrättade kvinna offentligt

Publicerad 2012-07-09

En kvinna anklagad för äktenskapsbrott avrättades av talibaner i Afghanistan förra veckan. Kvinnan sköts i huvudet inför 150 jublande män, enligt en video som Reuters tagit del av.

"Hon ska skjutas på order av Allah" säger en man innan kvinnan skjuts med fem skott i huvudet på nära håll. Inlindad i en sjal ramlar hon åt sidan efter den offentliga avrättningen, enligt en film som Reuters tagit del av.

Kvinnan, som inte är namngiven, anklagades för äktenskapsbrott och avrättades inför en folksamling på 150 män. Jubel uppstod, enligt Reuters, efter kvinnans död.

Sharialagar används

Avrättningen skedde en timme från huvudstaden Kabul, i Parwanprovinsen, enligt provinsens guvernör Basir Salangi.

– När jag såg videon blundade jag. Kvinnan var inte skyldig, talibanerna är skyldiga, sa han till Reuters.

Enligt honom hade två talibanska befälhavare en sexuell relation med kvinnan, antingen romantisk eller genom våldtäkt. För att avsluta en dispyt dem emellan bestämde de sig för att tortera kvinnan och sedan avrätta henne.

I vissa områden använder man sig fortfarande av talibanska rättegångar där sharialagar används, med kroppslig bestraffning eller avrättning som straff. Förra veckan blev en 30-årig kvinna och hennes två barn halshuggna av en man som hade skilt sig från kvinnan.

Våld mot kvinnor ökar

Trots att kvinnor har fått fler rättigheter sedan 2001, som tillgång till utbildning, rätt att rösta och rätt till arbete, har våldet mot kvinnor återigen ökat det senaste året. Enligt Afghanistans oberoende grupp för mänskliga rättigheter beror det på att intresset för kvinnors rättigheter minskat hos president Hamid Karzai's regering, rapporterar Reuters.