Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Blodig tejp kan fälla 22-åringen

Publicerad 2013-10-17

Vatchareeya Bangsuan, 20, försökte larma 112 samma dag som hon försvann – men tryckte på fel knapp och kom aldrig fram.

I dag åtalades den 22-årige man som misstänks ha mördat och styckat henne.

Ett av de starkaste bevisen: Blodig tejp.

Utredningen efter det brutala mordet på Vatchareeya Bangsuan har tagit drygt fem månader, trots att polisen redan på ett tidigt stadium hade ringat in 22-åringen som misstänkt gärningsman.

I dag åtalades han.

Samtidigt avslöjades nya detaljer från förundersökningen.

Samma dag som den unga kvinnan försvann, den 4 maj, ska hon ha försökt ringa 112 strax efter klockan 17. Men i stället för att trycka på grön lur efter att hon slagit numret råkade hon trycka på stjärna och kopplades inte fram.

"Kan ha varit ficktryckning"

22-åringen, som sagt att Vatchareeya var hemma hos honom och pluggade under eftermiddagen och kvällen samma dag, ställdes inför uppgifterna i förhör:

– Det kan ha varit en ficktryckning, säger mannen.

22-åringen deltog i sökandet efter den då försvunna Vatchareeya. Han ska ensam ha sökt i ödehuset och sedan ha rapporterat till Missing People och polisen att det inte fanns något där. Först flera dagar senare hittades Vatchareeyas kvarlevor inne i och i anslutning till ett öde förrådshus utanför Boden.

I förhör har mannen konsekvent nekat till mordet och sagt att han såg Vatchareeya, som han tidigare haft en relation med, sista gången då hon lämnade hans hem på kvällen den 4 maj.

– Om det nu hade varit jag, varför var jag då ute och sökte efter henne till mina fötter blödde? Varför, varför? säger 22-åringen i förhör.

Blodspår i bilen

Det tyngsta bevisen mot mannen är blodspår i bagageutrymmet på hans bil och mindre blodrester på en rulle med kirurgtejp som hittades i toaletten i hans lägenhet. Samma typ av tejp påträffades blodig i Vatchareeyas hår och runt hennes hals och även i mannens bil. I bilen hittades också spår av hennes blod på ett par handskar och en plastpåse.

22-åringens telefonkontakter med Vatchareeya har också återskapats – och åklagare Anna Bergström pekar på en för 22-åringen besvärande omständighet.

Han försökte inte kontakta henne en enda gång efter den 4 maj.

– Det är ju anmärkningsvärt att han inte försökt ta kontakt med henne eftersom han var den sista som såg henne och det var en person han brydde sig om, säger Anna Bergström.

Dog av knivhuggen

Statens kriminaltekniska laboratorium har slagit fast att blodet tillhör Vatchareeya, men 22-åringens advokat Bo Forssberg anser inte att det binder hans klient vid mordet.

– Det kan finnas en rad omständigheter som är orsaken till att blodet fanns där, det är två människor som är väl bekanta, säger han.

Enligt rättsläkarutlåtandet mördades Vatchareeya med våldsamma hugg mot bröstet. Flera av huggen ska ha trängt igenom lungorna och hjärtat och hon dog av inre och yttre blödningar.

Efter mordet styckade gärningsmannen kroppen.

Varken brottsplatsen eller mordvapnet har hittats.

ANNONS