Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Misshandlade tonårsdotter med strykjärn och skohorn

Publicerad 2014-05-15

Förbjöd dottern söka läkare för skadorna

Mamman knivhögg sin tonåriga dotter och misshandlade henne grovt med skohorn och strykjärn i flera år.

Men hon förnekar brott och skyller på sin förre man.

– Varför skulle jag slå på en flicka som är lika stor som jag själv? säger kvinnan i förhör.

Den 41-åriga kvinnan i Stockholm har hela tiden nekat till anklagelserna. Hon hävdar att det är hennes förre man som ska ha misshandlat flickan. Men på onsdagen dömdes mamman i Södertörns tingsrätt till ett år och åtta månaders fängelse för två fall av grov misshandel, grov fridskränkning och olaga hot.

Mamman hade järnkoll på dotterns skolschema. Om dottern inte uppförde sig som mamman ville hotade hon med att skicka tillbaka henne till hemlandet.

– Mamma gillar inte om man säger emot henne, har flickan berättat i förhör.

Bråk uppstod när mamman tvingade flickan att laga all mat under en religiös högtid. Eller när tonåringen tvingades att be om ursäkt, trots att det var mamman som gjort fel.

– Mamma slår hårt och alltid med ett tillhygge, har dottern berättat i förhör.

Högg med kökskniv

Enligt domen har mamman utsatt sin tonåriga dotter för frekvent misshandel vid upprepade tillfällen mellan 2012 och 2014. Mamman "uppfostrade" dottern med skohorn, skärp, dunkade hennes huvud blodigt i väggen och högg henne två gånger i vaden och i låret med en kökskniv.

I februari låste hon in dottern i bostaden, misshandlade henne med ett strykjärn i ryggen och rev henne i ansiktet. Hon förbjöd dottern att söka läkarvård för sina skador.

Till slut berättade flickan för skolpersonal.

Flickan, som nu fyllt 18 år, bor nu på ett jourhem.

– Det är en otroligt tapper tjej som gått igenom mycket för sina 18 år, säger hennes målsägandebiträde Lisa von Trier.

– Hon är glad att ha fått upprättelse. Samtidigt är det hennes mamma som döms, hon är orolig för vad som ska hända med hennes syskon om mamman kommer i fängelse.

Hotade dotterns kompis

Kvinnans försvarare, advokat Helena Erfors, vill inte uttala sig om domen.

Mamman, som suttit häktad i drygt en månad, släpptes vid rättegången eftersom tingsrätten inte ansåg att det fanns någon flyktfara. De underåriga barnen, flickans syskon, var utplacerade på jourhem under häktningstiden. Nu är de hemma hos mamman igen.

Tingsrätten anser att flickan på ett trovärdigt sätt redogjort för vad hon utsatts för. Hennes berättelse stöds av vittnen, skolpersonal och vänner och av rättsintyget, där flera ärr efter knivhugg är dokumenterade.

Kvinnan döms också för att ha hotat att putta ned dotterns kompis på tunnelbanespåret och att tända eld på hennes bostad.