Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Lööf: "Olofssons eget beslut"

Publicerad 2014-03-27

Näringsminister Annie Lööf (C) säger gång på gång att det är föregångaren Maud Olofssons eget beslut att utebli från KU:s granskning om Nuon-affären.

Sitt eget uttalande om att också Göran Persson (S) uteblivit från granskning kallar hon för "ett slarvigt exempel".

– Han var inte kallad, det stämmer. Min poäng var att visa att statsråd även tidigare har inkommit med skriftliga synpunkter till KU, det har också Maud Olofsson gjort, säger Lööf.

När näringsminister Annie Lööf (C) kallade till presskonferens i dag var temat en ny budgetpost till landsbygden.

Men det hon fick svara på var i stället frågor om föregångaren Maud Olofssons vägran att infinna sig vid KU:s granskning om den kritiserade Nuon-affären, staliga Vattenfalls köp av ett holländskt kraftbolag 2009. Lööf upprepade sitt budskap om att Olofsson själv fattat det beslutet, och att hon respekterar det.

Men också Annie Lööfs eget uttalande i Sveriges Radio i morse om att också förre statsministern Göran Persson (S) har vägrat att komma till KU, föranledde många frågor.

– Under min tid i Konstitutionsutskottet så var bland andra Göran Persson föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. I stället så var det då nuvarande ministrar och regeringsledamöter som infann sig, sa Lööf i radion.

"Slarvigt exempel"

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier, då det genast motsades av fakta från KU:s kansli.

Göran Persson kallades aldrig till granskning. Enligt KU:s kansli har det bara hänt en gång sedan enkammarriksdagen infördes 1970 att ett statsråd vägrat infinna sig. Det skedde 1999 och rörde den före detta biträdande justitieministern Reidunn Laurén.

Enligt Annie Lööf var det slarvigt av henne att jämföra Persson med Olofsson i exemplet från radion.

– Han blev aldrig kallad för muntlig utfrågning, det har Maud Olofsson gjort. Så det var ett dåligt exempel av mig. Det jag ville visa var att även tidigare har statsråd kommuncierat med KU skriftligt. Och det har också Maud Olofsson gjort, säger hon.

Har du försökt att övertala Maud Olofsson att infinna sig?

– Det vill jag inte kommentera. Det är Maud Olofssons eget beslut att inte gå till Konstitutionsutskottet.

Spär inte det på spekulationerna om att det finns något att dölja?

– Det får KU bedöma. Det är Maud Olofssons eget beslut att inte gå till KU.

Ger inte det konstiga signaler utåt, att hon inte kommer och du säger att det är hennes eget beslut?

– KU kallar ju enskilda statsråd och tidigare statsråd. Så det är upp till varje person att ta ansvar för om man går till KU eller inte. I det här fallet har Maud Olofsson lämnat ett skriftligt svar till KU genom det brev hon har skickat in och regeringen som helhet har lämnat skriftliga svar. Så nu får KU göra den bedömningen.

Omfattande reaktioner

Annie Lööf ville heller inte svara på om KU:s möjligheter att tvinga tidigare statsråd till granskning bör skärpas, i dag finns inga sådana möjligheter. Istället hänvisade hon till att man har att hålla sig till det regelverk som finns.

Reaktionerna på Annie Lööfs uttalanden om Göran Persson i morse blev genast omfattande i sociala medier, främst från politiska motståndare.

Morgan Johansson, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson och dåvarande KU-ledamot länkade till inslaget och skrev till exempel så här på Twitter:

"Här ljuger Annie Lööf om att Göran Persson skulle vägrat komma till KU. Jag satt i KU med Annie Lööf vid tillfället. sverigesradio.se". Även sociala medier-strategen och DN-krönikören Emanuel Karlsten ifrågasatte näringsministerns agerande: "Men frågan är väl varför @annieloof påstår att Göran Persson dissat KU tidigare? Det är inte sant, enl kansliet. sverigesradio.se/sida/artikel.a… ". skrev han på Twitter.

Aftonbladet söker Maud Olofsson och Göran Persson för en kommentar.