Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

”Regeringen har lyssnat”

Publicerad 2014-03-19

Filippa Reinfeldt (M) har kritiserats hårt av barnmorskor i Stockholm

I Partiprogrammet svarade hon på frågor om osäker förlossningsvård, undermåliga arbetsvillkor och den höga rotationen på personal. 

– Vi har lyssnat in kritik och redan gjort en hel del förändringar, säger Reinfeldt.

Kritiken mot sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) i Stockholms län har stundtals varit hård. Den har bland annat kommit från "Barnmorskor för trygg och säker vård", där barnmorskor från Vårdförbundet samlat sig.

Missnöjet har berört ökade förlossningsskador, undermåliga arbetsvillkor och hög personalomsättning. Dessutom har gruppen klagat på att de inte får till en bättre kontakt med landstingsrådet, som också är M:s talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor på riksnivå.

Men när Filippa Reinfeldt under onsdagskvällen deltog i Partiprogrammet uppgav hon att dialogen redan finns, då parterna träffats.

– De har varit uppe hos mig och fikat och jag har varit ute och praktiserat hos flera förlossningsenheter i Stockholm. De har kommit med väldigt bra synpunkter som vi har lyssnat på. Och vi har gjort en hel del förändringar, inte minst genom att öka inflytandet för barnmorskor i en del interna arbetsgrupper, säger hon.

”BB Stockholm har lockat sökande”

Hon menar att den höga rotationen av personal hänger ihop med att en ny förlossningsenhet - BB Stockholm - har öppnat och lockat sökande.

– Varje gång många försvinner från en arbetsplats blir det rörigt. Det är så klart inte bra, folk känner sig folk otrygga och det blir sämre patientkvalitet, säger Filippa Reinfeldt.

Men, samtidigt lyfter hon fram att det är bra att barnmorskor har flera arbetsgivare att välja mellan.

– I grunden är det bra, så att inte barnmorskor och sjuksköterskor är livegna under landstinget.

Pengar och utbildningsplatser att vänta

Filippa Reinfeldt delar bilden av att det finns för få barnmorskor och sjuksköterskor i Stockholm. Men nu, säger hon, har regeringen lyssnat och skjuter till både pengar och utbildningsplatser.

Inför valet vill M lyfta fram att kommuner och landsting ska verka för att personal inom välfärden, precis som brandmän och poliser, ska ha rätt att träna på jobbet.

– Personal inom sjukvården genomför lika tunga lyft under ett långt arbetsliv, så det borde vara en självklarhet om deras arbetsliv ska bli hållbart, säger Filippa Reinfeldt.