Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Skulle användas som en kryssningsmissil"

Publicerad 2014-03-17

MH370 kan ha landat på en hemlig plats - för att användas som ”missil” i framtida terrorattentat.

Nu fördjupas utredningen mot personerna ombord.

– Vi vet en sak: Det här var inte en olycka, säger ordförande i säkerhetsutskottet i USA:s Michael McCaul.

Den enorma sökinsatsen efter det försvunna planet går nu in på sin nionde dag.

Allt mer tyder på att planet kapades efter omfattande planering.

I går bekräftade malaysisk polis att utredningen nu gått in i en ny fas.

Nu kommer man återigen undersöka bakgrunden på alla som befann sig ombord på olycksplanet – och all personal på flygplatsen i Kuala Lumpur som arbetade med planet när det befann sig på marken.

System släcktes ner separat

Samtidigt presenterades nya uppgifter om de avstängda kommunikationssystemen på flight MH370.

40 minuter efter att planet lyft släcktes ACARS-systemen, som skickar teknisk data till satelliter, ner.

Enligt brittiska säkerhetskällor är det en avancerad manöver som endast kan utföras av "utbildade och erfarna piloter”, skriver The Telegraph.

14 minuter senare, klockan 01.19, släcktes planets transpondrar ner under en kort lucka på ett fåtal minuter när planet befann sig i radioskugga mellan malaysiskt och vietnamesiskt flygrum.

– Det är otänkbart att en vanlig passagerare skulle veta exakt när planet överlämnas till vietnamesiskt kontroll, säger John Lindsay, före detta säkerhetschef på British Airways till Sky News.

"All right, good night"

Att två avancerade system stängdes ner separat tyder enligt experter på att planet kapats.

Under gårdagen framkom även att det sista meddelandet från planets pilot Zaharie Ahmad Shah lämnades efter att kommunikationen släckts ner.

– All right, good night, sa piloten.

Sedan dess är MH370 försvunnet.

"Kan användas i terrorattack"

Samtidigt avslöjades det under en presskonferens i går att planet kan ha landat på hemlig ort – och sänt ut svaga signaler medan det var på marken.

De nya uppgifterna stärker information från amerikanska underrättelsekällor om att planet kan ha kapats - för att användas i framtida terrorattacker.

– Vi vet en sak: det här var inte en olycka. Det var en medveten, planerad handling att föra ner det här planet. Frågan är bara vem som låg bakom, säger Michael McCaul, ordförande i säkerhetsutskottet i USA:s representanthus.

– En möjlighet är att det landade i exempelvis Indonesien för att användas som en kryssningsmissil i en attack liknande den mot tvillingtornen i New York.

Söker över 90 000 kvadratkilometer

Inom det utvidgade sökområdet finns 634 landningsbanor utspridda i 26 olika länder - sökinsatsen omfattar mer än 90 000 kvadratkilometer.

– Det finns gott om plats att landa en 777 Boeing i det berörda området, säger John Lindsay, före detta säkerhetschef på British Airways.