Bolsjojledaren tillbaka efter syraattacken

Publicerad 2013-09-13

Syraattacken mot den anrika Bolsjojteaterns ledare har chockat balettvärlden.

Först anklagades Sergej Filin själv för iscensättning - sedan greps "Ivan den förskräcklige".

Nu är ledaren på väg tillbaka - efter 22 ögonoperationer i Tyskland.

Attacken mot Bolsjojteaterns konstnärliga ledare Sergej Filin i Moskva blev startskottet på ett infekterat kulturbråk som visade den brutala maktstriden bakom balettens kulisser.

Sergej Filin, 42, har fram till nu befunnit sig i Tyskland där han fått specialistvård för sina ögonskador. Så sent som i juni menade en talesperson för baletten att han i princip blivit blind.

Oklart vilken roll han kommer ha

Nu meddelar baletten att Filin är på väg tillbaka. Efter 8 månader på sjukhus och 22 operationer flyger han på lördag till Moskva för att delta i ensemblens första träff inför sommaruppehållet.

– Ensemblen hoppas väldigt mycket på att Sergej kommer att återhämta sig och komma tillbaka, säger Katerina Novikova, talesperson på Bolsjojteatern till Reuters.

Novikova kunde i torsdags inte ge några nyheter om Sergejs tillstånd. Hon meddelar däremot att det är oklart vilken roll han kan få i ensemblen i framöver.

– Det kommer att klarna i framtiden, säger hon Reuters.

"Det bästa vi kan göra är att dansa"

Samtidigt som baletten meddelar det glädjande beskedet pågår det rättsliga efterspelet efter attacken. Inledningsvis anklagades Filin själv ligga bakom - för att få bort dansare han ogillade. Senare greps Filins rival dansstjärnan Pavel Dmitrichenko - känd som "Ivan den förskräcklige". Han står nu åtalad tillsammans med två kumpaner.  Dmitrichenko har själv berättat att han beställt attentatet av en av hans kumpaner. En första teori var att han var missnöjd med att hans flickvän inte fått en roll av Filin, som ska ha ansett att hon var för tjock.

Dmitrichenko har i rätten förklarat att han var missnöjd med ledningen - men att avsikten med beställningsjobbet aldrig var att Filin skulle attackeras med syra, skriver Reuters.

– Från den första dagen efter att denna rysliga händelse ägde rum har alla i baletten känt att vi vill bevisa för oss själva, för Sergej och för hela värden att vi har en värdighet. Det bästa vi kan göra för Sergej är att göra ett bra jobb. Och det är att dansa, säger Katerina Novikova till Reuters.