Balettkriget: ’Beställde en misshandel, inte syraattack’

Uppdaterad 2013-03-08 | Publicerad 2013-03-07

Stjärndansaren lejde attentatsman för 10 000 kr

Balettkriget på anrika Bolsjojteatern fortsätter.

– Jag gick med på misshandel, men jag beordrade inte att han skulle kasta syra i Filins ansikte, säger stjärndansaren Pavel Dmitrichenko.

Men hans kollegor tror inte på att han är hjärnan bakom attacken – trots erkännandet.

Cirka 10 200 kronor.

Så mycket betalade balettstjärnan Pavel Dmitrichenko för attacken mot Bolsjojteaterns konstnärlige ledare Sergei Filin, 42.

Under dagens domstolsförhandlingar i Moskva framkom nya detaljer om attacken som skedde den 17 januari och lämnade Filin svårt brännskadad samt med ögonskador efter att han fått syra kastad i ansiktet.

Berättade från buren

Inspärrade i en bur i rättssalen började Pavel Dmitrichenko, 29, berätta om hur han beställt attentatet.

– Jag sa till Yuri Zarutsky om hur det är på Bolsjojteatern, om allt det hemska som händer där och korruptionen. När han sa: ”Okej, låt mig misshandla honom, slå honom i ansiktet” så sa jag okej. Men det är allt jag erkänner till att ha gjort, säger Dmitrichenko skriver AP.

– Det är inte sant att jag beordrade honom att kasta syra i Filins ansikte.

Yuri Zarutsky har erkänt att han köpt syra på en bensinmack, kokat bort vatten för att göra vätskan mer frätande och sedan kastat den i Sergei Filins ansikte. Han har tidigare avtjänat ett sjuårigt straff på ett högrisk fängelse för att ha ha misshandlat en man till döds.

Obscena kommentarer

Zarutsky dolde ansiktet på väg in i rätten och kastade ur sig obscena kommentarer som svar på reportrarnas frågor om attacken, skriver AP.

Tillsammans med en tredje man, som körde flyktbilen, riskerar trion nu 12 års fängelse om de döms.

Men på teatern kokar teorierna och konspirationerna fortfarande. Ingen inom den anrika balettensemblen uppges köpa Pavel Dmitrichenkos erkännande.

De tror att han pressats till att ta på sig brottet.

– Mannen vi såg i rätten är hälften av den man vi känner, säger dansaren Andrei Bolotin till AP.

– Ingen av dem jag pratat med från teatern – från kostymörer och make-upartister till solostjärnorna – tror på att han är hjärnan bakom överfallet.

”Hett temperament”

Pavel Dmitrichenkos kollegor beskriver honom som en man med ett hett temperament men helt oförmögen att planera ett så ”kallhjärtat” attentat, skriver AP.

– Han är en född ledare som slåss för sina åsikter. Men han är inte en person som planerar en sådan här konspiration för att ta hämnd, säger sopranen Alexandra Durseneva från teaterns operaensemble till AP.

Samtidigt som förhandlingarna pågår fortsätter maktstriden på Bolsjojteatern.

En av teorierna är att Pavel Dmitrichenko beställ dådet för att hans flickvän inte fått en roll av Filin, som ska ha ansett henne för tjock skriver AP.

Mängder av teorier

Andra tror att allt är en bluff iscensatt av den konstnärlige ledaren själv för att göra sig av med artister han inte gillar.

En före detta stjärna uppmanar nu de ryska myndigheterna att tillsätta en ny ledning.

– Vad måste hända på Bolsjojteatern innan landet ledning griper in. Ett mord, en skjutning, ett krig eller vad? säger balettdansösen Ekho Moskvy till AP.

Roman Denisiv, violinist, säger uppgivet att det är för sent att rädda teaterns rykte:

– Det har svärtat ned Bolsjojteaterns och lagt en skammens slöja över den, säger han till AP.