Syraattacken var del av maktkrig

Uppdaterad 2013-03-05 | Publicerad 2013-02-07

Balettstjärnan tros attackerat sin chef med syra

Stjärndansaren fick inte något chefsjobb.
Nu anklagas Nikolaj Tsiskaridze för att ha kastat syra i ansiktet på Bolsjojteaterns konstnärlige ledare.
– Han är en man med galna ambitioner, säger Anatolij Iksanov, Bolsjojteaterns generaldirektör.

I kampen mot att bli en evig stjärna på Bolsjojteaterns anrika baletthimmel verkar alla medel vara tillåtna.

Svavelsyraattacken som inträffade den 17 januari i år mot teaterns konstnärlige ledare Sergej Filins kan ha skadat hans syn för all framtid. I en dryg månad innan han överrumplades utanför sitt hem hade Filin fått ett flertal anonyma hot skriver BBC. Själv säger han sig veta vem det är som ligger bakom.

– Det är gjort av någon som vill tillfredställa sina ambitioner eller släcka känslan av förbittring, säger Filin i ett videoklipp.

”Ständig smutskastning”

En som pekas ut som Bolsjojs Rothbart, Svansjöns onde trollkarl, även när ridån gått ner är den berömda balettstjärnan Nikolaj Tsiskaridze. I en intervju med magasinet Snob anklagar balettens generaldirektör Anatolij Iksanov ut honom som gärningsman.

– Jag har bara en känsla av att det som har hänt är ett resultat av förödelsen som skapats av framförallt Nikolaj Tsiskaridze, säger han.

Bakgrunden till Bolsjojteaterns värsta skandal sedan den öppnade 1776 tror Iksanov beror på de anställdas ständiga smutskastning och Tsiskaridzes visshet om att hans stjärnstatus ger honom friheter.

Balettstjärnan beskrivs som en man ”med galna ambitioner” som förgäves sökt jobben som balettens chef och generaldirektör. Han ska även ha sökt posten som musikalisk ledare trots att denna befattning är reserverad för dirigenter.

I intervjun berättade generaldirektören att Tsiskaridze läckt nakenbilder för att få bort sin konkurrent Gennady Yanin 2011.

”Ingen koppling”

Polisen har förhört personal på baletten, men inget vittnesmål har lett till något gripande.

Stjärnan Tsiskaridze menar själv att han enbart är intresserad av en högre post på baletten om den erbjuds av kulturministern. Och han förnekar till anklagelserna.

– Iksanov förolämpar mig i alla medier. Men vem är jag? Vem är jag? Jag har varit artist på Bolsjoj i 21 säsonger och denna är inte den sista, säger han till Snob magazine.

För ett år sedan kritiserade han Filins ledarskap, men det har sedan dess har det varit tyst om fejden. Bolsjojteaterns konstnärlige ledare har ett rykte om sig att vara hård och kompromisslös.

I november ska den ryska kultureliten ha önskat att ledningen på Bolsjojteatern skulle avskeda Sergej Filin och ersätta honom med Nikolaj Tsiskaridze.

”Förstör balettens rykte”

Sergej Filins har opererats fem gånger i Moskva och Tyskland för att han ska få tillbaka sin syn. När han mötte pressen efter den senaste operationen hade han på sig solglasögon, hatt och ett bandage under hakan. Han är säker på gärningsmannens motiv:

– Att få bort mig som Bolsjojteatern konstnärliga ledare för en längre tid och för att förstöra balettens rykte, säger han till BBC.