Räddade igen

Publicerad 2011-04-29

Vladimir Antonov godkänd som indirekt ägare i Saab Anställda kan andas ut

Maffiagubbe eller inte – nu är Vladimir Antonov godkänd av Riksgälden.

– Färdigt, skrev den ryske miljardären på Twitter efter beslutet i går.

Men räddningen för Saab är fortfarande långt borta.

Riksgäldens chef Bo Lundgren lämnade beskedet i går:

– Vi finner inte några skäl till att neka ansökan från Saab och Spyker om att Vladimir Antonov blir ägare i Spyker och då indirekt i Saab.

Riksgälden har undersökt en rad frågor kring Antonov, bland om hans påstådda kopplingar till den ryska maffian. Men eftersom inga rykten har kunnat slås fast som sanningar ser Riksgälden inte längre någon möjlighet att säga nej.

Flera frågetecken

Det ska tilläggas att av de tre undersökningar som gjorts har den första rest fler frågetecken kring Antonovs tidigare affärer, den andra bekostades av Antonov själv och den tredje har gjorts av en advokatbyrå i Moskva. Och att utredningarna garanterar att den ryske miljardären har rent mjöl i påsen vågar inte Riksgälden garantera.

– Man kan se det här som en förändring av tidigare synsätt. Även om man kanske inte direkt välkomnar Antonov så sätter man inte stopp för honom, säger Mikael Wickelgren, expert på fordonsindustrin vid Handelshögskolan i Göteborg.

Han tror att regeringen nu kommer att följa Riksgäldens rekommendationer.

– Jag har svårt att tro att man fattat beslutet utan kontakt med regeringskansliet. Det är rimligt att tro att Riksgäldens bedömning utgör den svenska positionen.

I förhandlingar

Samtidigt som Antonov fick grönt ljus befinner sig nu Spykers vd Victor Muller i Kina, enligt Reuters. Tidningen TTELA uppger att han just nu förhandlar med fyra kinesiska bolag för att lösa Saabs akuta likviditetskris.

Den förra planen, att låta Antonov köpa Saabs fabrikslokaler, uppges nu vara övergiven. Den gick i stöpet efter att EIB satt käppar i hjulen, trots att Riksgälden och regeringen givit klartecken.

I förrgår vädjade Antonov till Saabs underleverantörer att avvakta med att sparka folk.

”Håll ut ett tag, SNÄLLA”, skrev han på Twitter.

Efter Riksgäldens beslut i går:

”Färdigt, tack alla för ert förtroende och stöd”.

Regeringen meddelar dock att man ska invänta både EIB och GM innan man fattar sitt beslut. Och det kan dröja.

– För EIB är det här bara ett ärende bland andra, det har ingen förtur, säger Mikael Wickelgren.