Nya strider i Sirte

Publicerad 2011-09-24

Styrkor som lojaliserar med Libyens övergångsregering attackerades i dag av Gaddafi-anhängare när de gick in i Sirte.

Två personer dödades och 20 skadades i striderna.

I en ny framryckning mot Sirte gick hundratals Libyer som stöder övergångsregeringen NTC in i Muammar Gaddafis hemstad i dag.

Natoplan över Sirte

Men de attackerades av Gaddafi-trogna krypskyttar i vad som beskrivs som de mest betydande striderna under den senaste veckan, skriver AP. Två personer dog och 20 personer skadades, enligt TT-Reuters.

Vittnen rapporterar också om Natoplan som flög över kuststaden. Enligt nyhetsbyrån syntes stora mörka rökmoln och skottlossning hördes när NTC-styrkorna gick in i de centrala delarna av staden med stridsfordon.

Gaddafi fortsätter kämpa

Sirte är ett av de sista Gaddafi-trogna fästena i landet.

I går sa Muammar Gaddafis dotter Aisha Gaddafi att hennes pappa mår bra och att han fortsätter kämpa mot "förrädarna" som nu styr landet.

– Var lugna, det går bra för er store ledare. Han har vapen och kämpar vid fronterna, sa hon på telefon från Algeriet till den Syrienbaserade tv-stationen Arrai, som regelbundet sänder budskap från Gaddafilägret, skriver TT-Reuters.

Tusentals flyr

Under dagen har också en serie explosioner nära en flottbas i huvudstaden Tripoli.

Läget låste sig mellan de båda sidorna efter att de tidigare rebellerna försökte flytta fram sina positioner i staden för en vecka sedan men drog sig tillbaka när de besköts. Runt 25 tidigare rebeller dog och ett dussin människor skadades då, skriver AP. Fler än 1 300 familjer har flytt staden under den senaste veckan.

ANNONS