Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

”Unabombarens” prylar på auktion

Publicerad 2011-06-04

Unabombarens personliga tillhörigheter har sålts på auktion.

Mest pengar – 250 000 kronor – drog Theodore Kaczynskis dagböcker in.

– Det är en minst sagt unik försäljning, säger den federala sheriffen Albert Nájera till CBS.

Allt började på en parkeringsplats vid University of Illinois i Chicago den 26 maj 1978, med ett övergivet paket som låg på marken.

Det skickades tillbaka till den man som stod som avsändare, teknikprofessorn Buckley Crist vid Northwestern University. När han fick paketet kallade han omedelbart till sig en vakt och berättade att handstilen inte var hans.

Säkerhetsvakten Terry Marker öppnade paketet, som exploderade. Marker fördes till sjukhus men klarade sig med lindriga skador.

Universitet och flygplan

Explosionen blev början på en 17 år lång polisjakt som skulle resultera i totalt tre döda och 23 skadade människor.

Nästa bomb exploderade 9 maj 1979 på Northwestern University och skadade studenten John Harris.

15 november samma år började en bomb brinna i lastutrymmet på en Boeing 727 under en flygning med American Airlines. Att den inte exploderade berodde enbart på ett tekniskt fel.

Döptes till ”Unabombaren”

Efter flygplansbomben listade FBI ut att bomberna var en och samma persons verk.

De federala myndigheterna gav fallet kodnamnet ”UNABOM”: UN för university, A för airline och BOM för bomb. Tidningarna lyckades snappa upp förkortningen och således var ”Unabombaren” född.

Avslöjad av brorsan

Han klarade sig undan polisen i nästan två decennier och många menar att Theodore ”Ted” Kaczynski aldrig blivit tagen om hans bror inte hade tipsat polisen.

Det var efter att David Kaczynski läste ett manifest av Unabombaren i tidningen och kände igen Teds sätt att formulera sig i skrift som brodern till slut motvilligt kontaktade polisen, ivrigt påhejad av sin fru Linda.

Greps 1996

Gripandet skedde den 3 april 1996 vid Ted Kaczynskis ödsliga gömställe, en liten trästuga nära Lincoln i Montana.

När FBI genomförde en husrannsakan hittade de 40 000 dagbokssidor, detaljerade skisser över Unabombarens tidigare dåd – samt en färdigbyggd bomb redo att skickas med posten.

Motivet till dåden ska ha varit att Kaczynski hatade civilisationen och all form av modern teknologi.

Han dömdes den 22 januari 1998 till livstids fängelse och blev även beordrad att betala sammanlagt 90 miljoner kronor i skadestånd till sina offer.

Inbringade 1,4 miljoner

Och det är alltså de pengarna som den federala sheriffen nu försöker få ihop genom att sälja bombmannens tillhörigheter. Vid sidan om Theodore Kaczynskis dagböcker såldes även hans solglasögon och skrivmaskinen han använde när han skrev sina manifest mot industrialismen.

Men några 90 miljoner blev det inte.

Auktionen inbringade sammanlagt 1 424 027 kronor, uppger CBS.