Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Storberget kräver rapport om polisens arbete

Uppdaterad 2011-08-18 | Publicerad 2011-08-17

Vill att polisen ger svar på alla frågor efter 22 juli

Polisen bör svara på de frågor som ställts efter terrorattentatet i Oslo och på Utøya.

Redan i morgon torsdag vill Norges justitieminister Knut Storberget ha en preliminär rapport på sitt skrivbord.

Rapporten ska enligt norska NRK läggas fram redan i morgon, torsdag. Den ska bland annat innehålla en preliminär analys av polisens tidsåtgång under attentatet den 22 juli.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt för de anhöriga och överlevande att få bra svar på de väldigt viktiga frågor som har kommit upp. Därför har jag och polischefen i dag enats om att vi ska sammanställa en preliminär rapport för att besvara några av frågorna, säger Knut Storberget till NRK.

Första patrullen kontrollerade trafiken

Sedan attentatet inträffade för snart fyra veckor sedan har det framkommit flera nya uppgifter om polisarbetet både i Oslo och på Utøya.

Den här veckan blev det bekräftat att Anders Behring Breivik försökte ringa polisen flera gånger från Utøya för att överlämna sig – men blev bortkopplad.

I dag har det kommit nya uppgifter om att den första patrullen som var på plats klockan 17.52 var beväpnad, men de sattes på trafikövervakning. Till Utøya åkte ingen förrän insatsstyrkan var på plats klockan 18.09. De hade i sin tur först kört till Utvika, 600 meter från ön, men dirigerades om till Storøya.

Anser att polisen kan ge svar

Storberget har, enligt NRK, bett polisen redogöra för responstid, val av utrustning och val av insatsstyrka.

– Detta är frågor som jag förstår att människor undrar över, och som jag anser att polisen så långt det är möjligt kan ge preliminära svar på för att täcka upp informationsbehovet, säger han till NRK.