Skadades i Afghanistan – sjukpenning drogs in

Uppdaterad 2011-07-09 | Publicerad 2011-07-08

SKADAD I SPRÄNGATTENTAT En tolk dog i samma attentat där Mikael Thorén bröt ena armen och tvingades sätta in skruvar i bäckenbenet. Tre månader fick han på sig att återhämta sig av Försäkringskassan. Enligt läkare skulle han ha minst ett halvår.

Mikael Thorén är en av 25 000 personer som blev av med sin sjukpenning förra året. Han skadades i ett sprängattentat som soldat i Afghanistan.

Tre månader efter hemkomsten drogs hans sjukpenning in.

En lokal tolk avled i sprängattentatet i Afghanistan i november 2009. Fem soldater skadades och en av dem var Mikael Thorén, 42. Han bröt sin högerarm och spräckte sitt bäcken på tre ställen, i bäckenet sitter fortfarande två 13 centimetersskruvar och han har en metallplatta i armen.

Oväntad hjälp

Mikael Thorén är en av de 25 000 som blev av med sin sjukpenning förra året. Och det gick fort. Bara tre månader efter explosionen i Afghanistan beslutade Försäkringskassan att han skulle tillbaka till sitt arbete som lastbilschaufför.

– De tyckte att jag skulle vara arbetsför i februari eftersom min fraktur hade läkt rent benmässigt och det fick jag veta efter två månader, men att det läkt benmässigt säger ju ingenting. Jag var inställd på att börja i maj när det var sagt att jag skulle komma tillbaka till mitt gamla jobb, ett halvårs rehabilitering hade varit rimligt, säger Mikael Thorén.

Hos Försäkringskassan fick han ingen förståelse och inte heller Försvarsmakten kunde hjälpa. Men som tur var fick han hjälp från oväntat håll. En äldre läkare som driver privat rehabiliteringssjukvård och som hade tidigare erfarenhet av liknande fall ryckte in efter att ha hört om Mikael Thoréns situation i media.

– Det är klart att det rent psykiskt var jobbigt att man fick kämpa och slåss för att få någon att förstå. Men när den här mannen skickade ett intyg gav sig Försäkringskassan direkt, säger Mikael Thorén.

För Mikael Thorén gick det till slut bra. Han känner fortfarande av sina skador men har inga problem med att arbeta.

Färre långtidssjukskrivna

25 000 blev av med sin sjukpenning förra året. Det är 10 000 fler än 2005. Regeringens hårdare regler har gjort att de långtidssjukskrivna blivit färre och enligt Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan, kan det vara en orsak till att siffran ökat.

– Förändringarna i den här stora rörelsen handlar framförallt om hur länge du är sjukskriven och vad som har hänt med de längre sjukskrivningarna. Det är inte någon större skillnad i inflödet av sjukskrivna. Men förut var det helt stopp i utflödet, det är det inte nu och det är det som förklarar utgångarna, säger han.

Avslagen har fördubblats

Stig Orustfjord menar att Försäkringskassan efter att ha fått mycket kritik för att ärenden blev liggande nu har blivit mer aktiva.

– Förut kunde ärenden bli liggande länge och det fick vi också mycket kritik för då. Det började vi ta tag i redan innan den nuvarande regeringen. Nu är vi mer ikapp och det är klart att det är lättare med färre inskrivna, säger han.

Samtidigt har avslagen hos Försäkringskassan fördubblats.

– Förut var avslagen på en, en och en halv procent nu har de ökat till tre procent, säger Stig Orustfjord.