Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Sekunden efter är han död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Ett av 30 maffiamord i Neapel – bara i år

LONDON. Här avrättas maffiabossen mitt på dagen.

Han segnar ner framför en godisautomat. Bredvid står en kvinna och skrapar en lott.

Ingen låtsas se vad som just hänt.

Torpeden ler när han lämnar baren i Neapel där han just skjutit Mario Bacio Terracino, 53. Först i armen, sedan i bakhuvudet.

Camorra-bossen segnar ner på trottoaren mellan en glassfrys och en godisautomat. Inne i baren sitter sex personer. Ingen reagerar.

Skrapar en lott

Övervakningsbilder visar hur en kvinna som räknar pengar i sin portmonnä rycker till när skotten går av. En annan kvinna står samtidigt mindre än två meter från offret och skrapar en lott.

En handlare pysslar lite i sitt cigarettstånd och en man går rakt förbi med ett litet barn. Men ingen stannar för att se efter vad som hänt. Om det är av rädsla eller ointresse förtäljer inte övervakningsbilderna.

Vill ha tips

Mordet inträffade 11 maj, men Neapelpolisen väljer nu att visa bilderna för att få tips om vem torpeden är:

– Även om han gömmer sitt ansikte något måste det finnas någon där ute som vet vem han är.

Utredarna och åklagaren Sergio Amato tror att mordet har att göra med en fejd om den lukrativa droghandeln mellan rivaliserande gäng.

Författaren Roberto Saviano, som skrivit den uppmärksammade boken ”Gomorra” om italienska maffian, har sett övervakningsbilderna och känner igen tillvägagångssättet.

”Välplanerat”

– Det här visar hur lite människoliv betyder för de här människorna. Det är ett typiskt Camorra-mord. Välplanerat och utfört utan fanfarer, säger han till la Repubblica.

Få klaras upp

Morden har blivit en del av vardagen i Neapel, trots att regeringen skickat soldater för att bevaka stadens gator.

Hittills i år har det inträffat mer än 30 maffiamord i staden, skriver Daily Mail. De flesta är fortfarande ouppklarade.