Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fuglesang manövrerade jättelik tank

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-04

Strax efter midnatt på fredagen svensk tid inledde Christer Fuglesang sin första rymdpromenaden under expeditionen till rymdstationen ISS.

Installationen av den 800 kilo tunga ammoniaktanken gick som planerat.

Christer Fuglesang flyttade en jättetank under sin rymdpromenad.

Promenaden inleddes klockan 00:12 men försenades med omkring 50 minuter, främst på grund av att kollegan John Olivas fick problem med sin hakrem.

Fuglesangs uppdrag under den första av två promenader var att manövrera en jättelik ammoniaktank. Efter omkring två timmar var den 800 kilo tunga tanken på sin plats på ISS, och det omfattande arbetet med att installera den kunde påbörjas, visade direktsända tv-bilder från Nasa.

Astronauterna Kevin Ford och Nicole Stott lyfte med hjälp av robotarmar Fuglesang och tanken till installationsplatsen.

Hjälmlampa slocknade

När installationen var klar fortsatte arbetet med att flytta den tomma tanken till Discovery. Den ska sedan följa med rymdfärjan tillbaka till jorden.

Men promenaden fortgick inte helt utan missöden: efter omkring en timme rapporterade Fuglesang att en av lamporna på hans hjälm slocknat. Han fick dock beskedet från Nasa att den återstående lampan räckte till för att fortsätta arbetet, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

Vid halv fem på morgonen svensk tid hade astronauterna arbetat in förseningen och låg till och med runt 50 minuter före schemat.

Promenaden var planerad att pågå i sex och en halv timme.

Redan i natt kommer Christer Fuglesang att genomföra sin andra rymdpromenad.

Då ska han fortsätta att installera kablar på utsidan av rymdstationen ISS tillsammans med John Olivas.