Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Smile! stöld- turnén är över

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-07

Chefen stal av åldringar – men föll på eget grepp

Äldreomsorgschefen tros ha stulit systematiskt från åldringar.

Men en dator med fjärrstyrd webbkamera blev hans fall.

42-åringen blev fotograferad av sitt eget stöldgods.

GRAFIK: PAUL WALLANDER

Under lång tid försvann smycken och andra värdesaker hos åldringar med hemtjänst. Men ingen kunde knytas till stölderna – förrän en dator stals.

En 48-årig man förvarade sin bärbara dator hemma hos sin 82-åriga mor, som har hemtjänstbesök sex gånger om dagen.

Någon gång mellan 8 och 10 april stals datorn.

Men vad tjuven inte visste var att sonen installerat ett så kallat fjärrstyrningsprogram på sin dator – han kunde alltså från en annan dator aktivera olika funktioner i den stulna datorn, däribland webbkameran.

– Jag satt hemma i mitt kök och kopplade in mig på den stulna datorn. Jag aktiverade webbkameran och tog en bild, säger sonen till Aftonbladet.

Tjuven kunde se att webbkameran gick i gång, och att hans eget ansikte fotograferades.

– Han såg väldigt förvånad ut.

Köptes ”på gatan”

Mannen på bilden identifierades senare som den 42-årige äldreomsorgschefen. Han greps och sitter nu häktad, misstänkt för grov stöld.

Vid husrannsakan hittades datorn och ett stort antal smycken gömda i ett utskuret hål i botten på hans soffa. På andra ställen i lägenheten hittades fler smycken, ett flertal mobiltelefoner, kameror, en dator, mediciner, sjukvårds- utrustning och stora summor kontanter.

– Vi håller just nu på att gå igenom eventuella anmälningar från personer som mannen varit i kontakt med via sitt yrke för att se om de matchar det misstänkta stöldgodset, säger kammaråklagare Johanna Björkman.

Den 42-årige mannen erkänner att han stulit datorn och mediciner från åldringar, men smyckena påstår han sig ha köpt ”på gatan”.