Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Här är alla dina ledtrådar, Maud

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

Så kunde ministern ha förstått att Vattenfall sattes på spel

Maud Olofssons medarbetare var med när styrelsen fattade beslutet som satte hela Vattenfall på spel.

Det var 20 månader sedan.

Ändå säger näringsministern att hon inget visste förrän i våras.

17 mars 2008: Styrelsen beslutar att låta vd Lars G Josefsson teckna avtalet som lägger det ekonomiska ansvaret för en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland på det statliga svenska moderbolaget. Avtalet skulle tecknas med tyska dotterbolaget Vattenfall ­Europe ”vid lämplig tidpunkt”. Huvudskälet var att ledningen ville komma åt vinsterna i det tyska bolaget. Det hade varit omöjligt tidigare, eftersom Vattenfall inte varit ensam ägare. Avtalet hade diskuterats ett antal gånger i styrelsen i samband med att Vattenfall köpte ut de andra ägarna.

”Alla kände till avtalet”

Jonas Iversen, chef för statligt ägande på näringsdepartementet, satt i styrelsen och var med och fattade beslutet.

–?Det var ingenting nytt och ­inte dramatiskt. Alla kände till att det var på det här sättet, säger en ­källa.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

19 juni 2008: Lars G Josefsson åker till Tyskland för att skriva under avtalet, som registreras vid en domstol i Berlin och kan begäras ut av vem som helst.

29 april 2009: Bolagsstämma i Vattenfall. Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå deltar och godkänner både ­årsredovisningen och förvaltningsberättelsen. På sidan 104 står: ”I Tyskland är ansvaret för aktörer som driver kärnkraftanläggningar obegränsat”. I förvaltningsberättelsen framgår även att Vattenfall AB blivit ensam ägare till det tyska dotterbolaget.

Deltog i 15 av 18 möten

Under 2008 hade styrelsen 18 styrelsemöten. Regeringens representant deltog i 15 av dem.

Dessutom träffar Vattenfalls ordförande Lars Westerberg näringsdepartementet i snitt en gång i månaden. Kontakterna på lägre nivå är ännu tätare. I perioder talas tjänstemän på olika nivåer vid varje dag. Därmed har det funnits många möjligheter för näringsdepartementet att ta reda på hur det ekonomiska ansvaret såg ut.

Fattade inte näringsdepartementets representant och Maud Olofssons statssekreterare vad som stod i avtalet?

–?Jag tror att både styrelseordföranden och vd:n har sagt att de inte förstod de fulla konsekvenserna. Vi har i alla fall inte fått någon information om det här tidigare, säger Maud Olofssons pressekreterare Frank Nilsson.

–?Att det fullständiga ansvaret för kärnkraften i Tyskland går ­hela vägen i Vattenfall började vi ställa frågor om under våren i år. Den fullständiga bilden fick vi klar för oss först under hösten.

Läs mer: