Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

”Boken är inbunden i människohud”

Publicerad 2014-06-05

Faksimil från Harvards Twitter visar boken inbunden i människohud.

Här är boken du kanske inte vill hålla i.

Anledningen: Den är inbunden i hud från en människa.

Det har experter nu kunnat konstatera.

År 1934 fick Houghton Library, biblioteket på det amerikanska universitetet Harvard, ett exemplar av boken "Des Destinées de l'âme" från en samlare.

Det specifika exemplaret hade den franske författaren Arsène Houssayes i mitten av 1880-talet gett till en av sina vänner, en bokälskande doktor, skriver CNN.

Hud från en kvinna

Läkaren Ludovic Bouland ska enligt biblioteket sedan ha bundit in boken med hud från en kvinnlig mentalpatient som dog i en stroke och vars kropp ingen hämtade ut för att begrava.

CNN uppger att Bouland sedan lämnade en lapp i det exemplaret som förklarade vad han gjort.

”En bok om människans själ förtjänade att ha ett mänskligt omslag", ska han ha skrivit på lappen.

Under 2006 skrev universitetets egen tidning att tre böcker som finns i Houghton Library ska vara inbundna i hud från människor.

Efter att experter utfört tester har de kommit fram till att två av dem i stället är inbundna i fårskinn.

Bekräftades i veckan

Den tredje – exemplaret av "Des Destinées de l'âme" – visade sig faktiskt vara inbunden i människohud. Precis som läkaren bakom tilltaget skrev på lappen han lät följa med boken.

Nu i veckan har forskare och konservatorer som utfört testerna bekräftat att det med 99,9 procents säkerhet är just hud från en människa som boken bundits in i, skriver CNN.

Hur äckligt det än må tyckas i dag menar biblioteket att det förr inte var särskilt ovanligt och uppger att böcker ända sedan 1500-talet bundits in med människohud.

”Självbekännelser av kriminella var ibland inbundna i hud från den dömde, eller så har en person önskat att bli ihågkomna av familj eller älskande i form av en bok", skriver biblioteket enligt CNN.