Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

De ska ta M tillbaka till makten

Publicerad 2014-11-29

Nya politiska idéer tas fram i Skåne

Moderaterna kraschade i valet och i Skåne kapsejsade partiet fullständigt.

Men nu är det i södern som idéer föds – om hur nya M-ledningen ska lägga om politiken för att föra partiet tillbaka till regeringsmakten.

– I valrörelsen hade vi inga svar på de frågor som människor ute i landet ställde, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ord­förande i Östra Göinge.

På valnatten kunde moderater i Sverige konstatera att det hade tappat nästan 340 000 väljare och backat 6,74 procent­enheter. De allra flesta av dessa gick till Sverige­demokraterna.

I går presenterade partiet sin eftervalsanalys. Där slår M fast att man lyckades behålla sina styrkor i frågor om ekonomi och regeringsduglighet. Men idéutvecklingen stannade av.

Valresultatet visade att Moderaterna har störst problem längst ned i söder. I Skåne tappade partiet runt tio procentenheter i riksdagsvalet. I flera kommunalval var tappet ännu större. Även här gick väljarna till SD, flera kommuner största parti.

Kunde sitta kvar

I Eslöv i mellersta Skåne tappade M drygt fem procentenheter, blev mindre än SD men kunde sitta kvar vid makten tillsammans med Socialdemokraterna. Samma konstellation styrde kommunen 2010-2014.

Kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M) tar emot i kommunhuset.

– Vi backade mindre i kommunvalet än i riksdagsvalet. Det får man se som ett tecken på att väljarna var nöjda med hur vi har hanterat kommunen, säger han.

Intensiv diskussion

Inom kort väntas val­beredningen föreslå Anna Kinberg Batra som kandidat till ny partiledare. Men frågan om vilken politisk linje M ska driva är obesvarad. I Skåne, och på många andra håll i landet, diskuteras det intensivt.

Henrik Wöhlecke säger:

– Det fanns statistik som visade att Sverige klarade sig bättre än andra länder. Men vi har varit i regerings­ställning och fick klä skott för diskussionerna om pensionärsskatt och arbetslöshet. Då hittade SD en utomstående fiende att skjuta på.

Inom M hörs röster om att integration och flyktingmottagande måste diskuteras mer brett.

”Positivt för Sverige”

Eslövs kommun tar emot flyktingar och ensam­kommande flyktingbarn. Henrik Wöhlecke vill lyfta fram att M bör hålla fast vid arbetslinjen som ledde till M:s framgångar.

– Jag är övertygad om att om vi tar hand om dem som kommer hit på ett bra sätt så är det positivt för Sve­rige, vi måste få dem i arbete.

SD gick framåt

Nordost om Eslöv ligger Östra Göinge. Kommunen stack ut rejält i höstens val och var den enda i Skåne där M gick framåt, med 0,09 procentenheter. Alliansen kunde regera vidare med Miljöpartiet.

Kommunalrådet Patric Åberg visar runt i centralorten Broby. Han menar att det blev extra tydligt att M inte hade svar som människor efterfrågar, om hur jobben ska bli fler. Även i Östra Göinge gick SD starkt framåt.

– Jag har mött få rasister bland väljarna men väldigt många som kopplar ihop två samhällsutmaningar, otryggheten och jobben. SD har länge sagt att om vi bara gör oss av med invandrarna löser sig allting. Folk har köpt det, säger Patric Åberg.

Idéer ska utvecklas

Lilla Broby, med 3 000 invånare, har i dag 600 asylsökande. Till skillnad från många av sina partikollegor är Åberg tydlig med att han tycker att alla kommuner i Sverige ska ta emot flyktingar.

– Vi i Östra Göinge ska vara en av de kommuner som gör mest, men vi kan inte göra allt.

Men integrationen är långt ifrån den enda fråga Åberg menar att M måste våga vädra. En annan är välfärden.

– Nya Moderaterna handlade om människan och berättelsen framåt. Nu har vi bara pratat om tekniska reformer. Det är nu, i opposition som vi måste utveckla våra idéer.

Östra Göinge kommun har 13 800 invånare. Här styr de fyra allianspartierna.

Eslövs kommun har cdirka 31 000 invånare. Leds av en koalition bestånde av S och M.

Moderaternaskollaps i Skåne

• I riksdagsvalet fick partiet 23,33 procent (-6,74) i riket.

• I Skåne gick det ännu sämre i riksdagsvalet:

Skåne läns norra och södra: 22,12 procent (-9,92)

Skåne läns södra: 28,21 procent (-10,25)

Skåne läns västra: 24,48 procent (-9,32)

• Här gick det sämst i kommunalvalen i Skåne:

Hässleholm: 13,12 procent (-10,86)

Hörby: 15,70 procent (-20,03)

Höör: 23,02 procent (-13,54)

Östra Göinge kommun har 13 800 invånare. Här styr de fyra Allians­partierna.

Eslövs kommun har cirka 31 000 invånare. Leds av en koalition bestående av S och M.

Kinberg Batra väntas ta över

• På valnatten meddelade Fredrik Reinfeldt att han avgår som M-ledare. Det sker på en extrastämma den 7 mars 2015 då hans ersättare väljs.

• Under har hösten har partiets länsförbund fått skicka in sina förslag på en ny partiledare till valberedningen.

• Gruppledaren Anna Kinberg Batra har stöd av i stort sett alla förbund. Inom kort väntas hon presenteras som kandidat.

• Även vice ordföranden Gunilla Carlsson har sagt att hon ska lämna politiken. Även hennes ersättare ska väljas i vår. Här pekas Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg, ut som en kandidat.

• Det finns ett tryck internt att andre vice ord­förande Beatrice Ask samt hela den övriga partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.