Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Befrielsen är nära”

Publicerad 2014-12-01

Kurder hoppas på seger mot IS i Kobane

Det här var en av de sista oförstörda platserna i Syrien.

Nu är stora delar av gränsstaden Kobane raserad efter höstens strider mellan IS och den kurdiska gerillan YPG.

– Men befrielsen är nära, säger en kurdisk befälhavare till frilansfotografen James Simkin som tillbringat en vecka vid fronten.

Kriget om Kobane har rasat utan avbrott sedan september. I den strategiskt viktiga gränsstaden har hela kvarter ödelagts av dagliga attacker från IS.

Bostadshus, gator och marknadsplatser har förvandlats till högar av söndersliten betong. På många platser ligger odetonerade artillerigranater och bomber som livsfarliga hinder.

Av de drygt 50 000 invånarna, återstår bara omkring 2000 civila inne i staden, enligt nyhetsbyrån AP. Tusentals flyktingar finns fortfarande i provisoriska läger i det karga ingenmanslandet mellan Syrien och Turkiet.

Ställningskrig

I början av kriget avancerade IS snabbt med blixtanfall mot de kurdiska ställningarna. Nu har konflikten förvandlats till ett utdraget ställningskrig.

Ett av få tecken på civil verksamhet inne i staden är det gamla nedlagda industribageriet som fått nytt liv, rapporterar AP.

Nu bakas tonvis med bröd varje dag till de kurdiska soldaterna.

Precis som i många andra syriska städer är det få medier som rapporterar inifrån Kobane. Gränsen från Turkiet är stängd och för de som lyckas smuggla sig in, är rapporteringen förenad med mycket stora risker.

”Bara små fickor kvar”

Frilansfotografen Jake Simkin lyckades att ta sig över gränsen och tillbringade en vecka i Kobane tillsammans med de kurdiska styrkorna. Hans bilder visar våldsamma strider, men soldaterna han intervjuar säger att de lyckats driva IS största styrkor på flykt.

– Vi kontrollerar 80 procent av staden, IS har bara små utspridda fickor kvar här, säger en talesperson för YPG.

Den USA-ledda koalitionen har genomfört över 270 flyganfall mot IS i Syrien och Irak. Många av anfallen har koncentrerats till området runt Kobane.

– Vi drar nu upp de taktiska planerna för att befria staden helt från IS, säger en kurdisk befälhavare till Jake Simkin.

Men IS genomför fortfarande dödliga attacker så gott som varje dag. Över 20 självmordsbombare har sprängt sig själva i luften mitt inne i Kobane sedan kriget inleddes.