Irriterande folkkär nörd blir briljant politiskt

Publicerad 2014-07-22

Per Fritzell

Jag växte upp med Aftershave och Galenskaparna, gick som alla andra runt och nynnade på sommarplågan ”Husvagn” men förstod mig aldrig på deras nördiga gubbhumor. Därför förvånar det mig inte ett dugg att Per Fritzell inleder sitt sommarprat med att prata i 20 minuter om att han till skillnad från sin mesiga rollkaraktär aldrig har ägt en husvagn.

Vi får i stället veta allt om Per Fritzells segelbåt. Att den heter Pelican, var den är byggd, att han brukar segla långa turer med ett gäng män i olika åldrar, att det på båtens fock står ”Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten”, att han är medlem i Göterborgs kungliga segelsällskap, att han älskar kappsegling, att han är mer intresserad av segelbåtskonstruktörer än teater. Vi får ta del av inspelat material från en seglats med hans ”gubbgäng” där det förkommer mycket nakenhet. Yadayadayada. Fullständigt ovidkommande information utan egentligt berättarvärde mer än för den egna familjen och närmsta vänkretsen.

Ironisk skitmusik

Efter att ha lyssnat i 30 minuter blir jag irriterad. Jag förstår helt enkelt inte hur man kan fylla sina 90 av väldigt många lyssnade minuter i radio med puttrigt nonsenssnack om en segelbåt och där emellan slänga in ironisk skitmusik som Lasse Holms Canneloni Maccaroni och Discocrews Husvagn. Precis då, när jag tröttnat på tönteriet, får Per Fritzell mig att vakna genom att börja prata om vikten av tolerans och acceptans för olikheter. Han berättar om sin kristna uppväxt med tydliga machovärderingar och hans tid i lumpen som fallskärmsjägare och hur det tillsammans formade en ifrågasättande attityd mot homosexuella hos honom.

Folkkär nörd

Han berättar hur hela den intoleranta sidan hos honom fullständigt omkullkastades när han ser en förställning med Richard Wolf. Hur han plötsligt förstod att kärlek mellan två människor aldrig kunde vara fel. Plötsligt blir den irriterande folkkära nörden briljant politisk. Han har vävt in oss i en folkhemstrygg, oansenlig, nördvärld av segelbåtar, husvagnar, torr humor och Christer Sjögren och just när vi trött och svenskt lagomt lutat oss tillbaka så gör han ett sidospår från segelbåten och uppmanar han oss till kärlek och acceptans. Sen återgår han till sin båt. Och där stannar han i princip under hela den resterande tiden med undantag från några anekdoter från sina många år på scenen. 

Per Fritzell

Ålder: 58

Gör: Komiker, skådespelare, artist.

Bor: Lindesberg

Första meningen: Jag kommer nog alltid att bli förknippat med låten ”Husvagn”, eller, ”Man ska ha husvagn”.

Sista meningen: Det ni inte vet, det är att när vi har spelat in det här sommarprogrammet så har jag också varit naken.

Typiska låtar: Roger Millers King of the road. Lasse Holms Cannelloni Macaroni. Beatles Love Love.

Skrytkvot: 4

Skvallervärde: 1

Känslostyrka: 3

Humornivå: 3

Åh Fan-faktor: 2

ANNONS