Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Sex döda efter att sopbil kört in i folkmassa i Glasgow

Publicerad 2014-12-22

Minst sex personer ska ha dött och tiotals skadats efter att en sopbil skenat och kört in i fotgängare i Skottland.

Olyckan inträffade i centrala Glasgow där julhandeln pågick för fullt.

– Sopbilen slog omkull människor som käglor, där var två små barn, en bebis i en barnvagn... Det var fruktansvärt, säger ett ögonvittne.

Enligt lokala rapporter ska sopbilen av oklar anledning ha kört upp på trottoaren Queen Street i de centrala delarna av Skottlands största stad Glasgow. Samtidigt ska en grupp julshoppare ha väntat på att korsa gatan. Minst sex personer uppges ha dött och ett tvåsiffrigt antal ska ha skadats när sopbilen körde in i folkmassan. Människor ska ha kastats uppemot 15 meter efter att ha träffats av fordonet, rapporterar Sky News.

Körde i hög fart på trottoaren

”En kommunal sopbil körde norrut på Queen Street när den verkar ha kört på fotgängare utanför Gallery of Modern Art (GOMA) innan den fortsatte mot George Square och sedan kraschade vid Millennium Hotel på Queen Street vid George Square”, skriver polisen i Skottland i ett pressmeddelande.

Polisen uppger även att föraren av sopbilen ska ha förts till sjukhus.

Enligt ögonvittnen ska sopbilen ha kört i hög fart på trottoaren i upp till 300 meter innan den körde in i Millennium Hotel.

"Som en scen från 11 september"

– Sopbilen förlorade kontrollen. Den slog omkull människor som käglor, där var två små barn, en bebis i en barnvagn... Det var fruktansvärt, så hemskt, den bara fortsatte tills den stoppades av byggnaden, säger ett vittne, som beskriver det som att det såg ut som "en scen från 11 september", till Sky News.

Andra vittnen uppger att föraren ska ha drabbats av ett sjukdomsfall och sedan legat över ratten medan sopbilen skenade fram över trottoaren.

– Just nu tyder inget på att det var en kriminell eller medveten handling, men vi måste undersöka det närmare, säger polisföreståndaren Stewart Carle till nyhetsbyrån AP.

Olyckan inträffade omkring klockan 14.30 lokal tid, 15.30 svensk tid.