Bränn en bil - få ett jobb

Publicerad 2014-11-14

Kriminella jobbade som nattvandrare i Tensta

Bränn en bil — få ett jobb.

Så fungerar det i Tensta, enligt SVT:s Dokument inifrån:

- Man brände upp en bil och då fick man gå som nattvandrare, säger biträdande enhetschef Johan Sammelin till SVT.

I kväll sänder SVT:s Dokument inifrån programmet "Bränn en bil - få ett jobb". Där avslöjas att projektet Trygg i Tensta — där tidigare kriminella får jobb som nattvandrare — haft anställda som begått brott samtidigt som de var kommunanställda.

Tanken med projektet, som startade 2008, var att problemkillar skulle sluta begå brott och samtidigt öka säkerheten i området. Iförda kommunens jackor patrullerade killarna natt och dag:

- Vi rekryterade ett visst antal ungdomar för att ge dem en ny chans i livet, men också för att ge dem en uppgift genom att hjälpa till att vara ute på kvällen, säger Maria Häggblom, numera pensionerad stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, till SVT.

Brinner en gång om dagen

I reportaget konstateras att det ofta brinner i förorten: i bilar, containrar och på dagis. Och det sker ofta, i snitt en gång om dagen i förorterna utmed Järvafältet norr om Stockholm. Vissa bränder är busstreck, andra beror på kriminalitet.

Flera anställda killar i projektet Trygg i Tensta hade nyligen begått brott när de anställdes som nattvandrare. Brottsoffer riskerade att möta sin gärningsman, när han patrullerade på gatorna som en "god förebild".

- Ja, så är det ju. Men vi har varit måna om att de, när de har arbetat hos oss, inte begår brott, säger Häggblom till SVT.

Men det stämmer inte. En del av nattvandrarna har begått brott under anställningen, vilket stadsdelsdirektören känt till, enligt SVT.

Under det år som filmaren Bosse Lindquist följde ungdomar i Tensta har han dessutom fått information om att unga män bränt bilar för att få jobb som nattvandrare.

”Höll på att skratta ihjäl mig”

Johan Sammelin, biträdande enhetschef på Blå Huset i Tensta, säger i SVT-dokumentären:

– När jag började jobba i Tensta var det väldigt många vuxna och ungdomar som sa att "I Tensta får man jobb om man bränner upp en bil". Det fanns en sådan föreställning, och jag tyckte det var jätteroligt, jag höll på att skratta ihjäl mig. Men det visade sig att det var så – man brände upp en bil och då fick man gå som nattvandrare, för man kanske behövde någon slags insats. Så då började folk bränna upp bilar för att bli nattvandrare. Väldigt intressant rekryteringsprocess tänker jag.

ANNONS