Kyrkan bestals i samband med mässa – kan ha varit beställningsjobb
Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-07-31
STRÄNGNÄS/STOCKHOLM. Domkyrkan var öppen för besökare och lunchmässan hölls som vanligt.
Samtidigt krossade två tjuvar larmade montrar och flydde i båt.
Bytet – två ovärderliga kungakronor och ett riksäpple – är ännu spårlöst borta tillsammans med gärningsmännen.
– Det är 1–0 till dem just nu, säger Thomas Agnevik vid polisen.
Larmet om kyrkostölden inkom till polisen klockan 11.45. En kvart senare inleddes lunchmässan som vanligt i ett av de mindre sidokapellen.
De flesta i personalen var troligtvis inte medvetna om vad som pågått i kyrkan bara minuter tidigare och när polisen kom till platsen hade tjuvarna redan flytt med stöldgodset i en båt.
Såg tjuvarna fly
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dock en medarbetare ha iakttagit tjuvarna när de lämnade kyrkan på väg mot en väntande båt som de sedan flydde i.
Ett annat vittne, Tom Rowsell, åt lunch med vänner och berättar för Aftonbladet att han reagerade direkt när han såg de två männen.
– Vi åt lunch och en av mina vänner såg två personer springa från olika håll. Jag såg en vit liten båt och männen hoppade i båten och gasade iväg, säger Tom Rowsell.
Det ska inte ha förekommit något hot eller våld i samband med stölden och ingen i kyrkans personal ska ha skadats. Däremot uppges medarbetare vara skakade av det inträffade.
– Det är en oerhört stor förlust i kulturvärde och ekonomiskt värde men att alla människor klarade sig så pass oskadda som man gjort är värt väldigt mycket, säger Catharina Fröjd, kommunikatör vid Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.
Hon berättar också att kyrkans personal samlats och pratat under eftermiddagen och att de som fanns på plats under stölden fått samtalsstöd och annan hjälp.
Dyrbara begravningsregalier stulna
Inledningsvis kunde polisen inte tala om exakt vad som stulits ur kyrkan, bara att det var av ”högt värde”.
Senare avslöjade de att det som saknas är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier.
Två kronor och ett riksäpple från 1611 är vad tjuvarna kom över. De oersättliga föremålen är smyckade av guld, ädelstenar och pärlor.
Exakt hur mycket föremålen är värda i pengar är svårt att säga.
– Det är för svårt att omsätta de här sakerna i något slags värde. Det är så unika föremål, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.
Krossade larmade montrar
Enligt Svenska kyrkan ska föremålen förvarats i låsta och larmade montrar. Thomas Agnevik säger att tjuvarna måste krossat glaset.
– Det måste de ha gjort. Jag har inga detaljer, men de förvarades ju i montrar och de är borta nu.
Larmet ska också ha utlösts i samband med stölden, berättar Catharina Fröjd.
Kan vara ett beställningsjobb
Stöldgods från kyrkor uppges också vara svårt att omsätta till pengar för kriminella. En av polisens teorier är därför att stölden kan vara ett beställningsjobb från kriminella kretsar som har köpare av den här typen av föremål.
– Sakerna som blir stulna har givetvis inget värde om de inte blir sålda, säger polisens presstalesperson Thomas Bergqvist.
Han betonar att i ett sådant här tidigt skede av utredningen kan polisen inte säga att så är fallet denna gång, även om det är en hypotes.
”Om de är proffs kommer det visa sig”
Att lyckas stjäla tre så historiskt värdefulla föremål från en larmad monter i en bemannad kyrka, för att sedan spårlöst försvinna från platsen till sjöss kan tyckas skickligt.
Men Thomas Agnevik vill inte höja dem till proffs - än.
– Om de är proffs kommer det visa sig att vi inte får tag i föremålen eller lagför någon för det här brottet.
Han jämför brottet med stölder mot guldbutiker där rånarna kan ha verkat just proffsiga i början, men sedan lämnat spår efter sig eller varit runt och rekat dagarna innan på ett odiskret sätt.
– Att springa in i en kyrka, slå sönder en monter och sedan dra, ja, jag vet inte om jag vill kalla dem proffs än.
Trots att polisen inte fått tag i tjuvarna är Thomas Agnevik inte orolig.
– Det är 1–0 till dem just nu, men vi vet inte hur det ser ut i morgon.