"Skånskan är bra och den behövs"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Läsarna har reagerat på PC Jersilds klagomål på skånskan. Och av dem som lämnat kommentarer håller de flesta inte med.

"PC Jersild nu får du dina sista sekunder i rampljuset, tag vara på tiden. Att vi Skåningar blir påhoppade hör till vardagen. Vi är många, vi är stolta, vi är "osvenska", vi är Skåningar helt enkelt! Vi har en historia och ett språk som vi är stolta över, flera 100 år av förtryck som aldrig verkar sluta, illa! Skåne och Jämtland, de två stoltaste landskapen i Svegige!" skriver Peter Forsén.

Peter är inte ensam i sin åsikt om att det handlar om ett utspel för att få synas.

Idiotiskt

"Detta är så idiotiskt, så jag ser det bara som ett sätt att få uppmärksamhet och utrymme i nyhetsmedia. Det var min första tanke, eftertanken är densamma. Skånskan är bra och den behövs." menar Kent i Piteå.

En annan målgrupp är inte PC Jersild själv utan snarare det område han lever i: Stockholm och stockholmarna.

Skev bild av Sverige

"Ska skånska dubbas/Textas så ska även stockholmare och andra också dubbas/textas. Inte bara skånskan. Typiskt stockholmare som tror att dom är störst, bäst och vackrast. Dom har en skev bild av Sverige." skriver Matte i en kommentar.

Diskriminerande

Johan-Vide har också svårt för Jersilds uttalande.

"Helt otroligt att folk vill ha skånskan dubbad. För mig känns det en aning diskriminerande faktiskt. Men det är väl bara att vänja sig... Stockholmarna gnäller och har sig på skånskan att den är obegriplig, men varför ska då halva Stockholm ner hit under sommarmånaderna om dom inte förstår oss." skriver Johan-Vide.