Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Skördetid i örtagården

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-21

Så lyckas du med kryddorna

Gillar blad Elna Bengtsson väljer många av sina kryddväxter efter bladens färg och struktur.

Färska kryddor till det grillade köttet eller till potatissalladen.

Det är hög tid att skörda i kryddträdgården!

Vi ger dig tipsen på hur du lyckas med dina kryddor.

Blomsterprakt Det är inte bara människan som njuter av kryddväxter – humlan får också sitt.

Året har bjudit på en riktig värmebölja och många av våra växter som vi är vana att slå ut i slutet av juli har redan blommat. Detsamma gäller kryddorna och nu börjar det bli skördedags!

Elna Bengtsson i Förslöv utanför Ängelholm har en stor härlig kryddträdgård som inte bara doftar underbart utan även är vacker att se på. Här sammas kryddor som luktsalvia, dragon, piplök och timjan tillsammans med trädgårdsväxter som perenner och medicinalväxter. Här är det bladen som har övertaget istället för blommorna.

Trivs i torka

– Jag är mycket för bladformer och väljer därför många av mina kryddor efter bladens kontraster och strukturer. Jag väljer också gärna gamla kulturväxter eftersom jag tycker det är spännande med dess historia och tidigare användningsomrdåe.

I Elnas rabatter är det ganska magert och torrt vilket verkar passa hennes kryddor så att det knakar. Hon har planterat i vanlig matjord och någon gång per år eller vartannat år lägger hon på ett lager kompost. Ingen vattning eller gödning här inte!

Vattna rejält

– Ska man vattna bör man vattna rejält en gång istället för att småvattna flera gånger. Skälet att jag inte vattnar är dels för att spara på vatten men också för att jag anser att naturen sköter det själv. Satsa istället på att anpassa platsen efter dina växter eller tvärtom.

I en av kryddrutorna har Elna planterat malört tillsammans med en vinterkyndel. De utgör ett utmärkt exempel på hur Elna tänker. Två helt olika bladverk och gröna nyanser sida vid sida.

Välj rätt kryddor till maten!

Salvia – passar bra till fläskkött.

Elnas kryddtips:

Så skördar du kryddorna – steg för steg

kom-ihåg-lapp Märk dina kryddor! Då kommer du lättare ihåg vad som är vad.

Läs mer:

Micaela Nordberg (annica.lundback@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln